Krem z młodych ziemniaków z warzywnym stir fry

krem ziemniaków z warzywnym stir fry

Znienacka zrobiło się tak zimno, że na noc okładaliśmy się dodatkowymi kocami. Trzema. Mieszkanie w wiktoriańskim domu oprócz walorów klimatycznych w tym wypadku potrafi być szalenie przykre. Ich rachityczna konstrukcja przypominająca pudełko od zapałek przepuszcza każdy podmuch zimnego powietrza i kiedy temperatura na zewnątrz spada, wnętrze domu staje się lodownią. Ogrzewanie – słynne amerykańskie dmuchawki są tak głośne, że zagłuszają wszystkie myśli, więc włączamy je w ostateczności lub kiedy temperatura we wnętrzu sięga krytycznych 13 stopni. Tak, dobrze widzicie. W naszym domu, mam wrażenie,  bywa chyba zimniej niż na zewnątrz.  Od dwóch dni znowu wyszło słońce i jest pięknie, ale ja z niepokojem myślę o niesławnym tutejszym lecie, które latem jest tylko z nazwy. Ciekawa jestem tego mglistego czasu, czy faktycznie jest tak źle, jak wszyscy mówią, ale czas pokaże, będę relacjonować na bieżąco :)

krem ziemniaków z warzywnym stir fry

Tymczasem znowu ugotowałam garnek bulionu, aby dogrzewać się od wewnątrz. Część bulionu zamroziłam, pozostałą rozdysponowałam pomiędzy dwie potrawy, dzisiaj pierwsza z nich. Uwielbiam aksamitne zupy kremy, a krem z ziemniaków to jeden z moich faworytów. Ziemniaki mają dość subtelny smak (choć oczywiście zależy od odmiany), więc trzeba je miksować z czymś zdecydowanym – jak podprażona cebulka, czy por. Dzisiaj jednak ziemniaki pozostawimy samym sobie, a dołożymy im trochę chrupiących, zielonych warzyw, bo przecież jest wiosna i trzeba to zaakcentować na talerzu. Całość pokropimy pesto, obsypiemy szczypiorkiem i świeżymi kiełkami. Lekki, pożywny i rozgrzewający obiad.

krem ziemniaków z warzywnym stir fry

Krem z młodych ziemniaków z warzywnym stir fry (2 porcje)

4 średnie młode ziemniaki

2 szklanki bulionu warzywnego lub warzywno – drobiowego

1/2 szklanki mleka

1/2 pęczka szparagów

1/2 cukinii

2 łyżki oliwy

2 łyżki pesto

1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 dużego)

kiełki, szczypiorek

sól, pieprz

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je bulionem i mlekiem, postaw na gazie i gotuj do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie (ok 15 – 20 min.). Pod koniec gotowania dodaj ząbek czosnku, zmiksuj zupę blenderem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Cukinie pokrój w słupki, szparagi na drobne kawałki. Rozgrzej po łyżce oliwy na patelni i smaż na dużym ogniu kolejno cukinię i szparagi raz po raz mieszając przez ok. 1 minutę.

Krem ziemniaczany rozlej do miseczek, rozdziel pomiędzy nie usmażone warzywa. Polej zupę pesto, dołóż kiełki i drobno posiekany szczypiorek.

Smacznego!

krem ziemniaków z warzywnym stir fry

krem ziemniaków z warzywnym stir fry

7 thoughts on “Krem z młodych ziemniaków z warzywnym stir fry

  1. Tak za mną chodzi ta zupa ziemniaczana i chodzi, w takiej czy siakiej formie, ale to chyba jedyna słuszna na mediolańskie 24 stopnie. Ugotuję sobie na dniach!

  2. zaraz zaraz….zalej ziemniaki woda i mlekiem…a do czego ten bulion?

  3. Oj znam te „bóle”, znam, Moniko. Tak to jest w „regionach” o niby „łagodnych” porach roku. Budują te domy z kominkami tylko, bez centralnego ogrzewania , a lokatorzy „wpadają” jak „śliwki w kompot”, bo latem gorąco i bez chłodzenia dodatkowego ani rusz, zaś zimą połowę ubrań z szafy masz na sobie. Ja jak tu jechałam do Afryki to mi mówili a po co ci „palto”tam jest wiecznie ciepło. No to niech sobie tu pomieszkają w zimie. Bez grzałki olejowej zęby by powypadały, tak czasami zdarza się niska temperatura, że mam wrażenie, że cieplej na zewnątrz. Teraz zaś mamy jesień przepiękną. Tylko ciut ta temperatura za wysoka. Już siódmy dzień jest 32-36 st. C. Czyli zaczynamy rozbierać się „do majtek” ha, ha, ha…….
    A kremowe „kartoflanki” to mogę pod każdą postacią. Ta ze stir-fry to nowe wyzwanie smakowe dla mnie. Dzięki za fajny przepis, pzd, Ursa, Kpd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>