Konfitura cebulowa

 

  – Dopominam się o przepis na konfiturę cebulową z ostatniej imprezy.

  – Justynka, już Ci daję:

 

1 kg czerwonej cebuli

0,5 kg cebuli białej

4 liście laurowe

1 łyżeczka ziela angielskiego

150 ml czerwonego wina

4 łyżki miodu

2 łyżki cukru brązowego

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

sól

 

Cebulę kroisz na pół, a następnie w plasterki. Na patelni podgrzewasz oliwę, wrzucasz cebulę, solisz ją. Kiedy lekko zmięknie i puści sok podlewasz ją winem, dodajesz ocet i całą resztę. Dusisz na wolnym ogniu raz na jakiś czas mieszając do momentu, aż cebula się skarmelizuje i osiągnie ten ciemny kolor. Pod sam koniec można nieco zwiększyć ogień, żeby poszło trochę szybciej a na chwilę przed skończeniem smażenia podlać jeszcze trochę czerwonego wina, żeby konfiturę nawilżyć. Wsio :)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>