Kokosowy pudding z croissantów z brzoskwiniami

pudding z croissanów

Od kilku dni mam przyjemność gościć Ulę, znaną niektórym z Was z bloga The Adamant Wanderer.San Francisco jest kolejnym przystankiem na szlaku jej wielkiej przygody i bardzo się cieszę, że możemy być jej częścią. Z Ulą spotkałyśmy się wcześniej dwa razy, ale jak zawsze przy tego typu spotkaniach czas przeleciał jak błyskawica. Na szczęście teraz mamy go dużo więcej i możemy spędzać go dokładnie tak jak lubimy: gotując, jedząc i robiąc zdjęcia. Mamy cichy układ, jak w starym, dobrym małżeństwie: ja gotuję, Ula zmywa i wszyscy są zadowoleni ;)

Jednym ze śniadań, które nam zrobiłam był pudding z croissantów. Pudding to doskonały sposób na utylizację pieczywa drugiej świeżości. Ja miałam kilka domowych croissantów z dnia poprzedniego, ale Wy spokojnie możecie kupić kilka rogalików w sklepie. Dla bezpieczeństwa kupcie po jednym na osobę. To jedno z tych dań, którego nie można przestać jeść z własnej woli.

pudding z croissanów

Pudding z croissantów (porcja na 2 – 3 osoby)

3 lekko czerstwe croissanty

1 łyżka masła

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka mleka

2 jajka

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 opakowanie lukru waniliowego)

2 łyżeczki wody pomarańczowej lub rumu (opcjonalnie)

brzoskwinie z puszki  lub inne owoce

płatki migdałowe

Naczynie żaroodporne (u mnie patelnia żeliwna o średnicy 20cm) posmaruj masłem. Ułóż croissanty w lekkich odstępach. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj do nich cukier, sól, wanilię, wodę pomarańczową (lub rum) i wszystko zamieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej croissanty. Dociśnij je lekko, a najlepiej połóż na nich blaszkę i obciąż ją butelką z mlekiem. Odstaw na 20 minut, aby croissanty nasiąknęły sosem. Po tym czasie w przerwy pomiędzy rogalikami powciskaj brzoskwinie lub inne owoce.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przykryj je folią aluminiową i zapiekaj przez 25 minut (ja tak nie zrobiłam i stąd lekka czerń na zdjęciu). Po tym czasie zdejmij folię, posyp wierzch płatkami migdałowymi i piecz jeszcze przez 20 – 30 minut. Pudding jest gotowy, kiedy sos się zetnie, a wystające croissanty przyrumienią. Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i podawaj.

Smacznego!

pudding z croissanów

pudding z croissanów

pudding z croissanów

4 thoughts on “Kokosowy pudding z croissantów z brzoskwiniami

  1. Nie za dobrze Wam tam? :)
    Pozdrowienia dla Uli!

  2. Dla Uli pozdrowienia, a na taki pudding kokosowy leci ślinka na całego. Cudna rozpusta!
    Pozdrawiam
    Ania

  3. You should take part in a contest for one of the greatest blogs
    on the net. I am going to recommend this blog!

  4. […] Prancūziškų ragelių pudingas su kokosų pienu ir abrikosais Coconut pudding with croissants and peaches […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>