Kokosowy pudding z nasionek chia

_MG_9122

Lista dobroczynnych właściwości ziaren chia nie ma końca. Robią nam tyle dobrego, że aż dziw, że nie sprzedaje się ich na receptę ;) Same w sobie są bez smaku, ale mają jedną ciekawą właściwość. Niczym mrówki dźwigające na swoich plecach ciężkie kawałki drewna wielokrotnie przewyższające masę ich ciała ziarenka chia potrafią pochłonąć ilość wody niemal dziewięciokrotnie większą niż ważą same. Dodane do płynu wiążą go w jakby galaretkę, podobnie niczym siemię lniane, ale jest od niego dużo bardziej neutralne w smaku.

Przekonajcie się o sile tych niepozornych ziarenek choćby przy pomocy puddingu kokosowego. Zmieszanie chia z mlekiem kokosowym to jedno z najbardziej popularnych zastosowań chia. I choć na opakowaniu jest napisane, aby po prostu wymieszać jedno i drugie w odpowiedniej proporcji, to jednak nie jest to dobry pomysł, chyba że lubimy gęste mleko kokosowe bez wyraźnego smaku. Dzisiaj przepis na podkręcony pudding chia – z mlekiem kokosowym aromatyzowanym trawą cytrynową, lekko słodki, lekko kwaśny, idealny ;)

_MG_9117

Kokosowy pudding z nasionek chia ( 2 porcje)

1/4 szklanki nasionek chia

400 ml mleczka kokosowego

1 źdźbło trawy cytrynowej

1 limonka

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki malibu (opcjonalnie ;) )

maliny + wiórki kokosowe (do dekoracji)

Wlej do garnka mleko kokosowe, zmiażdż trawę cytrynową i dodaj do mleka. Doprowadź mleko do wrzenia, gotuj przez kilka minut, aż trochę odparuje (powinno zostać lekko ponad szklankę). NAstępnie wyłącz je i pozostaw z trawą cytrynową na przynajmniej 30 minut. W tym czasie mleko ostygnie i przeniknie dogłębnie aromatem trawy cytrynowej. Posłódź mleko, dodaj skórkę otartą z limonki, a następnie wyciśnij z niej sok. Wymieszaj wszystko dokładnie, dosłódź jeżeli mleko jest za mało słodkie. Możesz dodać malibu, ale pamiętaj, że ten alkohol nie wyparuje ;)

Do garnuszka wsyp nasiona chia. Dobrze zamieszaj i odstaw na bok na kwadrans. Po tym czasie ponownie zamieszaj pudding i pozostaw na kolejne 15 minut. Po tym czasie przełóż pudding do naczynek i wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj ze świeżymi malinami, wiórkami kokosowymi i/lub białej czekolady ;)

Smacznego!

_MG_9144

14 thoughts on “Kokosowy pudding z nasionek chia

  1. Mam dziś ustny egzamin, mogłam zrobić z tym malibu na odwagę. Albo od razu z wódką.

  2. wlaśnie zaopatrzyłam się w chia i będę próbować, ciekawy pomysł z tą trawą :D

  3. Swoim puddingiem zainspirowałaś mnie do tarty z truskawkami i białą czekoladą :D

  4. świetny pomysł. wygląda bardzo smacznie:)

  5. nie udało mi się dostać trawy cytrynowej,zrobiłam z samą limonką-też jest pycha!a na wierzchu maliny i tostowane płatki migdałów :)

  6. ida kwietniowa

    bardzo inspirująco:)

  7. Powiem Ci, że zainteresowały mnie te ziarenka, zapytałem wujka google o co chodzi, i też mówi mi o dobroczynnych właściwościach. Muszę spróbować, o ile gdzieś je dostanę.

  8. For latest information you have to visit the web and on internet I found this web site as a most excellent web site for most up-to-date updates.

  9. Goodd article. I crrtainly love this site. Continue the good work!

  10. Dobry pomysł z tym malibu.. ;) Już mi się podoba :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>