Kokosowy pilaf z zielonymi warzywami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pilafy, gdzie ryż lub inne ziarna czy kasze przesiąkają różnymi smakami już na etapie gotowania. Dawno temu robiłam kokosowe pulao z krewetkami, które tamtego dnia było dla mnie najlepszą potrawą świata i smakowało mi jak nie wiem co. Ostatnio zrobiłam coś w podobnej nucie, choć nieco łagodniejszej i warzywnej. O konsystencji gdzieś pomiędzy sypkim ryżem a kremowym risotto. To bardzo delikatne i orzeźwiające zarazem danie – kokosowe nuty przeplatają się ze świeżą miętą i ostrym szczypiorkiem. Warzywami można żonglować do woli, choć ponieważ tej wiosny najmodniejszy jest kolor zielony, warto wpasować się w tę tendencję ;)

 Kokosowy pilaf z zielonymi warzywami

Kokosowy pilaf z zielonymi warzywami (2 małe lub 3 duże porcje)

1 szklanka ryżu basmatii

2 szklanki lekkiego bulionu (warzywnego lub warzywno drobiowego)

0,5 szklanki mleka kokosowego

1 cukinia

1/2 pęczka szparagu

1/2 szklanki bobu lub zielnoego groszku

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

4 gałązki świeżej mięty, 4 łyżki szczypiorku

sól

Bób lub groszek ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez kilka minut. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Szparagi potnij na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szparagi, cukinię i ząbek czosnku i smaż chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Pod koniec dodaj bób lub zielony groszek, wszystko dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia. P

Do garnka wlej bulion i mleko kokosowe, 1 płaską łyżeczkę soli i  doprowadź je do wrzenia. Wsyp ryż, dobrze zamieszaj i gotuj na średnim ogniu pod przykyciem 10 minut. Po tym czasie wsyp 2/3 przygotowanych warzyw, dobrze wymieszaj je z ryżem i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij pilaf z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne kilka minut. Spulchnij ryż widelcem, dodaj świeże posiekane zioła i raz jeszcze wszystko dobrze wymieszaj.

Ryż rozłóż na talerzyki lub do miseczek, posyp pozostałymi warzywami i dodatkową porcją świeżych ziół.

Smacznego!

Kokosowy pilaf z zielonymi warzywami

2 thoughts on “Kokosowy pilaf z zielonymi warzywami

  1. Pilaf czy risotto, jak zwał tak zwał. Smakosze kulinarni przegnali by mnie z kuchni. Dla mnie jak widzę takie „ryżowisko”, to taka moja na własny domowy użytek nazwa, dusza zaczyna śpiewać. Ale nie tylko ona, ja zaczynam nucić wtedy w kuchni pod nosem i wówczas rodzina już wie, że nie ma zmiłuj , że coś z ryżem wjedzie na stół. Sporo czasu zajęło mi zanim prawdziwe risotto wyszło „perfecto”. Ale warto było. Dzisiejsza propozycja przepysznie leciutka smakowo. No i ten kokosowy akcent. Kurcze blade, tylko brak tego ukochanego przeze mnie bobu. Tu w Kapsztadzie to i ze świecą go nie znajdzie. Jeden jedyny raz mi się udało w warzywaniaku. Leżał w pudle na dole i nikt go nie brał, bo nie wiedzieli co to. Było tego jakieś 5 kilo. Kupiłam wszystko. A w domu po ugotowaniu to delektowaliśmy się nim jak najdroższym homarem czy kawiorem. No cóż z braku jego to i groszek musi być. pzd, Ursa, Kpd.

  2. NorwegianWood

    Produkty zakupione, dziś będzie pyszna kolacja:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>