Kokosowe pulao z krewetkami

To był cudowny długi weekend. Przez ostatnie siedem dni moim głównym zajęciem było oglądanie filmów, spotkania i gotowanie dla znajomych, odbywanie długich spacerów do miłych miejsc. Tak bardzo potrzebowałam takiej chwili oddechu. Filmów obejrzałam łącznie dwanaście, wśród nich świetne trzy irańskie, które na długo zapadną mi w pamięci (Co wiesz o Elly? – pierwszy film reżysera oskarowego Rozstania; Pogorzelisko – wstrząsającą historię o odkrywaniu rodzinnych tajemnic oraz Kurczaka ze śliwkami – przecudnie wyreżyserowaną współczesną baśń w reżyserii Marjane Satrapi, autorki kultowego komiksu Persepolis). Po takim wypoczynku jestem naładowana pozytywną energią, wypoczęta i zrelaksowana. Wy też? :)

Z niekłamaną radością dzielę się dziś z Wami przepisem na kokosowe pulao z krewetkami – jedną z najpyszniejszych rzeczy, jakie kiedykolwiek udało mi się ugotować. To danie delikatne, przepełnione milionem aromatów i smaków. Ugotowany w mleku kokosowym ryż basmati, sam w sobie już bardzo wyrazisty, staje się czymś niewyobrażalnie smacznym. Do niego krewetki smażone z korzennymi przyprawami. O tak – zapach smażonych na oleju goździków przechodzi do ścisłej czołówki ekscytujących momentów kulinarnych, zaraz obok zapachu masła rozcieranego z mąką do ciasta francuskiego…

 

500 g krewetek

1 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

pęczek kolendry

sok z limonki

500 g ryżu basmatii

400 g mleka kokosowego

1 litr bulionu

3 łyżki oleju roślinnego (lub ghee)

2 laski cynamonu

5 goździków

2 cebule

1/2 łyżeczki chilli

orzechy nerkowca

Krewetki rozmroź w ciepłej wodzie, a następnie wysusz. Zmiksuj w blenderze: czosnek, imbir, kolendrę i sok z limonki i powstały sos wymieszaj z krewetkami w misce. Wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zmniejsz ogień na średni płomień, dodaj połamaną korę cynamonową i goździki. Smaż przez chwilę nieustannie mieszając, a następnie dodaj chilli i posiekane drobno cebule, smaż dwie – trzy minuty. Dodaj krewetki (razem z marynatą) i smaż krótko, aż krewetki się zaróżowią. Odstaw na bok.

Do garnuszka wlej mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż odparuje połowa płynu. Wlej bulion i ponownie zagotuj. Wsyp ryż basmatii, zmniejsz gaz na mały płomień i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Do ryżu dodaj krewetki z przyprawami, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Następnie wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, aby ryż mógł całkowicie wchłonąć wodę.  Podawaj z prażonymi orzechami nerkowca, cytryną oraz świeżą kolendrą.

Smacznego!!

Ps. Lekko zmieniony przepis pochodzi z książki India: Cookbook.

 

 

 

2 thoughts on “Kokosowe pulao z krewetkami

  1. […] ziarna czy kasze przesiąkają różnymi smakami już na etapie gotowania. Dawno temu robiłam kokosowe pulao z krewetkami, które tamtego dnia było dla mnie najlepszą potrawą świata i smakowało mi jak nie wiem […]

  2. Pięknie to wygląda, mam ochotę ugotować jak najszybciej :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>