Kokosowe curry z dynią i kurczakiem

Po makaronie soba i chlebie z pieczoną dynią nadszedł dzisiaj czas na ostatnią część Trylogii Hokkaido. Tym razem dynię i kurczaka zalałam mleczkiem kokosowym wzmocnionym żółtą pastą curry. Curry to jedna z moich ulubionych potraw. Pomijając względy smakowe to jedna z nielicznych potraw, po których przyrządzeniu moja kuchnia nie wygląda jak pobojowisko ;)

2 ząbki czosnku

5 cm kawałek imbiru

2 łyżki oleju

3 łyżki żółtej pasty curry

350 ml mleka kokosowego

400 ml buliony drobiowo – warzywnego

2 łyżki sosu rybnego

3 filety z udka kurczaka

400 g dyni hokkaido

kolendra, chilli

W garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i imbir. Smaż przez chwilę, dodaj żółtą pastę curry. Kiedy pasta połączy się z czosnkiem i imbirem wlej bulion i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, wrzuć kawałki kurczaka i kostki surowej i obranej dyni. Zmniejsz gaz, gotuj przez 20 minut, do momentu aż dynia będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj natychmiast z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą i plasterkami chilli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>