Kierunek: Stambuł i tureckie spiralki z tahiną.

Jeżeli dziś sobota, to o 16ej będziemy w Stambule. Nie mogę się już doczekać, bo to miasto to dla mnie uosobienie przygody. Krążąc między Europą a Azją będziemy je chłonąć dniami i nocami. Nie mamy żadnych konkretnych planów, jedziemy wyjątkowo nieprzygotowani. I może tak lepiej. Chcemy dać się uwieść temu miastu, jego mariażowi kultur, jedzeniu, muzyce, klimatowi, wszystkiemu. Spontanicznie. Jestem pewna, że Stambuł nas nie zawiedzie.

Przez tydzień będzie tu cicho. Żegnam się jednak z klasą i na osłodzenie rozłąki  zostawiam Wam przepis na tureckie zawijane drożdżówki z pastą sezamową. Jedząc je nasze myśli krążą wokół słodkiej chałwy. Są tak dobre, że pomimo iż są bardzo syte,  ciężko poprzestać na jednej…

 

 

1 łyżeczka cukru

125 ml letniej wody

3 łyżeczki suszonych drożdży

170 ml letniego mleka

2 jajka

2,5 łyżeczki oliwy

600 g mąki

2 łyżeczki soli

270 g pasty sezamowej

220 g drobnego cukru

żółtko, sezam

 

Wlej wodę do małej miski, a następnie dodaj cukier i zamieszaj. Wysyp na wodę drożdże i bez mieszania pozostaw je w ciepłym miejscu na 15 minut, aż się spienią. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do nich letnie mleko. Przelej je do drożdżowego rozczynu, dodając dodatkowe dwie łyżeczki wody i oliwę. Dobrze wszystko zamieszaj.

W misce zmieszaj mąkę z solą. Dodaj cały rozczyn i dokładnie przemieszaj z mąką. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw je do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę. Potem przebij i podziel na 12 kawałków, z których uformuj kulki. Zostaw je pod przykryciem na 15 minut.

Przygotuj nadzienie mieszając pastę sezamową z drobnym cukrem.

Zrelaksowane ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 20 cm. Posmaruj ciasto łyżeczką pasty sezamowej, pozostawiając centymetrowy margines od brzegu. Następnie zwiń ciasto w rulonik, roluj do momentu, aż rozciągnie się do 30 cm. Tak przygotowane ciasto zroluj w ślimaka, lekko rozpłaszcz. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.

Uformowane spiralki pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Na chwilę przed włożeniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp sezamem. Piecz przez 30 minut w 220 stopniach. Kiedy lekko ostygną, możesz je zajadać. Dam znać, czy oryginalne smakują równie dobrze :))

Do zobaczenia!!!

Ps. Przepis pochodzi z przepięknej książki Turkey: recipes and tales from the road aut. Leanne Kitchen.

 

 

 

 


 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>