Karmelizowany czosnek

To nie pierwszy raz, kiedy karmelizowany czosnek pojawia się u mnie na blogu. Miałam okazję zetknąć się już z nim w przepisie na pyszną tartę autorstwa Yotama Ottolenghi. Tym razem jednak postanowiłam przepis wyróżnić o tyle, że sam w sobie stanowi doskonały dodatek nie tylko do tart, ale do mięs, sałatek czy kanapek. W wyniku obróbki termicznej czosnek gubi swą ostrość, zyskuje fajnie kremową konsystencję no i słodycz, którą nadaje mu kąpiel w occie balsamicznym. Nadciągają jesienne słoty, którym czosnek ewidentnie uciera nosa, więc warto jeszcze raz przyjrzeć się temu przepisowi. Zwłaszcza, że już jutro poznacie nową tartę, w której będzie bardzo potrzebny.

2 główki czosnku

2 łyżki oliwy

200 ml wody

3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

Czosnek podziel na ząbki i obierz z łupinek. Umieść w garnuszku i zalej wodą na tyle, aby przykryć w całości ząbki. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez około trzy minuty. Odcedź ząbki czosnku i osusz je papierowym ręcznikiem, a garnek wytrzyj do sucha. Postaw go ponownie na ogniu i wlej oliwę. Rozgrzej ją dobrze i dodaj ząbki czosnku. Smaż przez ok. 2 minuty do momentu, aż nabiorą ładnej, złotawej barwy. Wlej wodę, miód i ocet balsamiczny. Gotuj do momentu, aż prawie wszystkie płyny odparują, a czosnek pokryje się gęstym balsamicznym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>