Kanadyjskie placuszki śniadaniowe

W tym tygodniu weekend zaczynam w niedzielę. Siedzę na kanapie i jem domową granolę z nowego przepisu. Dojrzałe mango cudownie podbija jej słodycz. Celebruję leniwe śniadanie, które jest wstępem do cudownego dnia. Kiedy nic nie muszę, nic nie planuję…

Zanim zdradzę Wam przepis na granolę chciałabym Wam zaproponować inny sposób na miłego dnia początek. Przepyszne placuszki. Kanadyjskie, bo z żurawiną i syropem klonowym. Oprócz Celinne Dion i Briana Adamsa to chyba najbardziej znane kanadyjskie towary eksportowe :)

 

200 ml jogurtu naturalnego

50 ml mleka

1 łyżka esencji waniliowej

1 szklanka mąki

1 jajko

2 łyżki cukru

1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki suszonej żurawiny

syrop klonowy

 

W miseczce zmieszaj jogurt z mlekiem i esencją waniliową (jeżeli jej nie masz, dodaj opakowanie cukru waniliowego) i jajkiem. Kiedy masa stanie się jednolita wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zamieszaj wszystko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj żurawinę i połącz z ciastem. 

Na patelnię wlej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Poczekaj aż masło się rozpuści. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po łyżce ciasta. Placuszki smaż do momentu, aż osiągną złoty kolor. Przenieś je na talerz, polej syropem klonowym i posyp żurawiną. 

Jeżeli nie masz syropu klonowego, to możesz ukroić plastry cytryny i obtoczyć je w cukrze. A potem ułożyć je na patelni, na której smażyłeś placuszki. Podsmaż je przez chwilę – cytryny puszczą sok, który w połączeniu z cukrem i masłem zamieni się w pyszny sos, którym możesz polać placuszki. Cytrynami zaś je udekorować. Miłej niedzieli!!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>