Kalafiorowa gratin

Kuchnia francuska. Ilekroć ktoś mnie pyta jaka jest moja ulubiona, odpowiadam, że ona. Ale prawda jest taka, że oprócz nadużywania masła i śmietany wcale tak często po francusku nie gotuję. Najszybciej mi to potraw w stylu włoskim, ostatnio wręcz w hinduskim. Ale mimo tej świadomości, nadal będę twierdzić, że francuska. Włoska kuchnia jest szczera i radosna. Szybka. Ale to Francuzi z równie prostych składników potrafią wyczarować wyrafinowane dania. Nieprzyzwoite, o których poprzez zwartość masła mówi się z uśmiechem zawstydzenia na twarzy. Na swojej półce mam mnóstwo książek o kuchni francuskiej – nie które bardzo poważne, niektóre trochę mniej. Lubię je kartkować i rumienić się czytając listy składników. I wyobrażać sobie, jakby to mogło smakować podawane w przydrożnej knajpeczce gdzieś w prowansalskiej mieścince.

O przyrządzenie kalafiora spierały się Dorie Greenspan i Rachel Khoo. Pierwsza proponowała zalać kalafiora masą śmietanowo jajeczną, druga beszamelem. Dorie wzmacniała smak boczkiem, Rachel orzechem laskowym. Bój o inspirację wygrała…

 

1 duży, lub 2 małe kalafiory

500 ml mleka

250 ml śmietany 30%

30 g masła

2 kopiaste łyżki mąki

4 gałązki tymianku

2 ząbki czosnku

orzechy laskowe

kawałek sera gruyere

sól, pieprz

Kalafior podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Połącz razem do uzyskania rzadkiej białej zasmażki. Małymi porcjami zacznij wlewać mleko, mieszając przy tym aby nie dopuścić do powstania grudek. Kiedy wlejesz całe mleko, a następnie śmietanę doprowadź sos do wrzenia. Kiedy zagotuje się mieszaj nieustannie do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zestaw go wtedy z ognia i dodaj tymianek oraz posiekany drobniutko czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Kalafior rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Polej go sosem beszamelowym. Wierzch posyp startym serem gruyere, a całość posyp niedbale posiekanymi orzechami laskowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 40 minut aż wierzch zapiekanki pięknie się zezłoci. Podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>