Kajzerki

Dziś prawdziwych kajzerek już nie ma. W sklepach na półkach zalegają obrzydliwe, napakowane powietrzem bułki, które tylko kształtem przypominają te sprzed kilkunastu lat. Takie z grubą, jasną skórką, która skrywała w sobie miękkie jak puch środek. Kajzerka, serek wanilinowy i śniadanie w komplecie. Dziś rano potrzebowałam kajzerki. Do jajecznicy na całej tonie nazrywanych wczoraj kurek. Takiej nieprzyzwoitej, odświętnej wręcz, posypanej mnóstwem parmezanu. Jak można pokalać ją właśnie TYMI wczorajszymi, zwiędłymi gąbczastymi bułkami. Wstałam o 8ej rano i wzięłam sprawy w swoje ręce. Z pomocą przepisu z bloga Dorotus, który z uwagi na brak pewnych składników nieco zmieniłam.

2 szklanki mąki

1/2 szklanki letniej wody

2 ziemniaki*

2 łyżki oliwy**

1 łyżeczka drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli***

 

Wszystkie składniki mieszamy w misce, wyrzucamy na blat i zaczynamy wyrabiać. Robimy to przez 5 minut, potem dajemy ciastu odpocząć przez 10. Przypuszczam, że przez zawartość ziemniaków ciasto jest trochę kleiste, dla tego przy wyrabianiu trzeba je nieco podsypywać mąką.

Po tym czasie znowu wyrabiamy ciasto jeszcze przez 3, chociaż niepisana mądrość ludowa mówi, że im dłużej tym lepiej. Ciasto wkładamy do lekko naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Miskę najlepiej włożyć do foliowej reklamówki, szczelnie ją zawiązać.

Po godzinie dzielimy ciasto na porcje (mi wyszło 8 solidnych bułeczek), formujemy z nich okrągłe bułki i kładziemy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Przed włożeniem bułeczek spryskałam go wodą. Przez pierwsze 10 minut piekłam termoobiegiem dolnym, potem góra – dół. Kto widział rumiane kajzerki.

* zostały mi z wczorajszego obiadu, to sobie pomyślałam, że doda. Nie wiem jaki mają wpływ na strukturę ciasta

** oliwa była wyczuwalna w gotowych bułeczkach, masło byłoby lepsze

*** dałabym ciupkę wiecej

 



 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>