W dwa dni po tym, jak rozpakowałam rzeczy po swojej długiej podróży w progu drzwi ukazała się Ulka. Ostatni raz widziałyśmy się ponad rok temu, kiedy to ze łzami w oczach żegnałam ją na dworcu autobusowym w Pradze. Po kilku miesiącach, kiedy wspólnie spędzałyśmy czas niemal codziennie poznając praskie zakamarki, Ula opuściła Pragę aby udać się ku swojej wielkiej nowozelandzkiej przygodzie, która miała trwać przez następny rok. Czas leci szybko, a że wiatr nieustannie targa niektórymi po świecie przywiał Ulę do San Francisco po ponad miesiącu podróżowania przez Stany w towarzystwie swojej uroczej kuzynki Alex.
Na ich przyjazd cieszyłam się podwójnie, bowiem i ja miałam się stać częścią tej wycieczki tuż na ostatnim jej etapie, który wiódł zachodnio – północnym wybrzeżem Kalifornii, z metą w ponurym Seattle. San Francisco opuszczałyśmy leniwie, ale w końcu nastał dzień, kiedy zajęłam ostatni kawałek wolnej przestrzeni w samochodzie po brzegi wypchanego podróżnym sprzętem i ruszyłyśmy w drogę, z której do domu wróciłam wczoraj. Wyciecze poświęcę jeszcze osobne miejsce, a tymczasem podam Wam przepis na sałatkę, którą przygotowałam na przyjazd dziewczyn.
Lista jej składników jest dość długa, ale może macie tak jak ja, że kiedy robicie zakupy na bazarze, bierzecie wszystkiego po jednej sztuce. Bo ta sałatka to taki „przegląd sezonu” i bodaj prawie identyczną robiłam rok temu. Jest tak bogata w smaki i tekstury warzyw, które zostały sporządzone w sposób, który smakują najlepiej. Upieczona dynia z chilli, lekko skarmelizowane, jędrne brukselki. Młody jarmuż, cieciorka orzechy laskowe. Trochę quinoa, pestek granata. A żeby złączyć to wszystko – oliwa, cytryna i odrobina tahiny. Chyba nie pominęłam niczego
Jesienna sałatka (porcja na 4 osoby)
300 g brukselek
1/2 średniej dyni piżmowej
2 garści jarmużu (młodego, lub posiekanego dorosłego)
1/2 szklanki cieciorki
garść posiekanych i lekko podprażonych orzechów laskowych
pestki z 1 granata
3 łyżki ugotowanego quinoa
1/3 łyżeczki chilli
ser feta
oliwa, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty sezamowej tahiny
sól
Dynię obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę. Polej łyżką oliwy zmieszanej chilli i dobrze wymieszaj. Umieść na blaszce i piecz w 200 stopniach do miękkości, przez ok 30 – 35 minut. Wydrąż głąb z brukselek na następnie rozdrobnij je na pojedyncze listki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brukselki. Smaż przez ok 15 minut na średnim ogniu, do momentu aż brukselki nico się zezłocą i zmiękną, ale wciąż zachowają jędrność. Pozostaw do ostygnięcia.
W dużej misce umieść kawałki dyni, dodaj brukselki, jarmuż i pozostałe składniki (odłóż troszkę sera feta, orzechów laskowych i pestek granata). W małej miseczce zmieszaj tahinę z oliwą i sokiem z cytryny i 1 łyżeczką wody. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do czystej mistki lub na duży talerz. Posyp pozostałym serem, orzechami i granatem. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
oooo ale bym takie pyszności zjadła :)))
Uwielbiam Twoje zdjęcia…
Burza smakow,bardzo tworcze połączenie, nie moge się juz doczekać kiedy spróbuję skopiowac te salatke…..a co to to pysznie wyglądające obok? Jakies ciacho?pozdrawiam;)
Chciałabym Cię kiedyś odwiedzić…
Ciekawe połączenie smaków
Dynia i brukselka..muszę wypróbować
dynia i brukselka, a do tego delikatny w smaku dressing develey jogurtowy, przepyszności
lepiej podaj przepis na ten chleb, który tam tam tak leży cały w dziurach i pachnie!!
musi smakować bosko!
The pictures look amazing! I wish I could translate to English.
[…] na obiad była dziś spora miska jesiennej sałatki na kanwie pomysłu pani waleckiej (przepis)- brukselka, jarmuż, batat (zamiast dyni), granat, tahina, feta, orzechy laskowe. było to nad […]
TO wygląda najpyszniej na świecie !
[…] di pollo, zucca e funghiLasagne alla zuccaHamburger di zuccaTorta salata zucca, salvia e mozzarellaInsalata autunnale alla zuccaZucca e patate al […]
Bardzo przyjemna dla podniebienia sałatka, po prostu rozpływa się w ustach, niczym, niczym ser na pizzy. Takie to jest dobre. Wiesz o co chodzi
I would love to make this salad but I can’t understand the recipe, could somebody translate it for me? Would be very much appreciated!
I love this salad. It’s my go to with lamb and is always a hit. Thanks for the great photos as google translate makes for some interesting guess work which would be impossible with you them.