Jednoszklankowe racuszki biszkoptowe

Leżę na kanapie i słucham Jamesa Blake’a – jego muzyka jest tak chropowata jak mój dzisiejszy nastrój: ten deszcz mnie dobija, mam serdecznie dosyć wilgoci w powietrzu. Lekiem na całe zło okazują się być racuszki – puszyste, takie mini biszkopciki. Robię je ostatnio dość często, po ich zjedzeniu lekko jakby się przejaśnia, a przynajmniej aura nie boli tak, jak mogłaby na czczo. 

2/3 szklanki mąki*

1/3 szklanki mleka

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 jajko

2 łyżki cukru

1/3 łyżeczki soli

4 łyżki musli

W misce mieszamy wszystkie składniki sypkie oprócz musli. Dodajemy jajka, mleko. Mieszamy. Na samym końcu wsypujemy musli, łączymy z ciastem. Racuszki smażymy na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.  Jeden racuszek to jedna łyżka ciasta. Otrzymane 8 sztuk posypujemy cukrem pudrem i malinami.

Urocze śniadanie, nieprawdaż? :)

*użyłam najpopularniejszej szklanki świata – 300 ml pokala z Ikei

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>