Jak dobrze wstać skoro świt…

Zimą noce mogły się dla mnie nie kończyć. Siedziałam sobie na swojej kuchennej kanapie i dopiero po północy wszystko dźwięki i obrazy zaczynały smakować lepiej. Zatracałam się w tym nocnym spokoju i ciszy, siedząc do oporu, nierzadko niedocierając do sypialni. Następnego dnia, budząc się w opakowaniu, wygięta jak paragraf poprzysięgałam sobie, że tej nocy się to nie powtórzy, ale kiedy nadchodził zmrok ja znowu siedziałam i wsłuchiwałam się w buczącą lodówkę, odtwarzałam kolejne płyty, zaczynałam oglądać filmy, których wiedziałam że i tak nie skończę.

Teraz jest zupełnie na odwrót. Budzik nastawiam na szóstą dwadzieścia. Dwie drzemki w telefonie (szacunek dla człowieka, który to wymyślił) i zaczynam dzień. Te poranki, kiedy miasto jest dość spokojne, a słońce bezczelnie przebija się przez rolety to istny luksus, momenty tylko dla mnie. Żeby poleżeć i z kanapy popatrzeć w okno, żeby posłuchać ulubionej płyty z zamkniętymi oczami, żeby obejrzeć znowu te same teledyski, żeby robić wszystko to, na co już za dwie godziny nie będzie czasu. I żeby zjeść leniwe śniadanie, o którym marzyło się na chwile przed pójściem spać…

To bardzo proste śniadanie, na które pomysł zaczerpnęłam z tej strony nieznacznie go modyfikując. Świeże truskawki, gęsty jogurt z wodą różaną, ziarenka granatu. Zamiast melasy z granatu mus z rabarbaru, który przygotowałam dzień wcześniej. Bo dla mnie truskawki i rabarbar to duet nierozłączny, którego o tej porze roku nie można rezygnować.

2 pędy rabarbaru

3 łyżki cukru

200 g gęstego jogurtu greckiego

2 łyżeczki wody różanej

1 łyżka miodu

2 garście truskawek

pół owocu granatu

mięta

Rabarbar potnij na cienkie kawałeczki. 2/3 wrzuć do garnuszka i dodaj cukieri 3 łyżki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Dodaj pozostałe kawałki i duś przez jeszcze pięć minut. Ten mus można przygotować dzień wcześniej, aby rano wyjąć go tylko z lodówki.

Jogurt zmieszaj z wodą różaną. Truskawki opłucz, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Dodaj ziarenka owocu granatu i łyżeczkę miodu, zamieszaj.

Na spodzie szklaneczki ułóż dwie łyżki musu rabarbarowego, na nim umieść jogurt różany. Jogurt posyp owocami oraz świeżą miętą. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>