Hummus jak ze snu

Piątego dnia naszego pobytu w Japonii przyśnił mi się hummus. Wielki talerz pełen gładkiej cieciorkowej pasty suto oblanej oliwą, z mnóstwem orzeszków piniowych. Obudziłam się rozrzewniona, bo wiedziałam, że smaki, którymi będziemy się raczyć do końca wyjazdu będą, mówiąc eufemistycznie, dużo bardziej powściągliwe.

To dla czego przyśnił mi się akurat hummus odgadłam bez trudu. Na chwilę przed wyjazdem dotarła do mnie wspaniała The Lebanese Kitchen, kolejna z serii wielkich (przenośnie i dosłownie) książek kucharskich wydawnictwa Phaidon. Przepisów na hummus i inne zastosowania cieciorki znajduje się w niej całe mnóstwo, więc bezzwłocznie po powrocie namoczyłam pół paczki cieciorkowych ziaren i swoje libańskie gotowanie zaczynam od przepisu na hummus z burakami skropiony granatowym dressingiem.

Mój przepis różni się troszeczkę od tego z książki – buraki upiekłam zamiast ugotować, nie dodałam soku z buraka a smak pogłębiłam łyżeczką przyprawy za’atar, na którą składają się m.in. tymianek, sumak i prażony sezam. Do dostania w sklepach z arabską żywnością, Ewentualnie można sobie za’atar zrobić samemu (po przepis odsyłam do np. Heidi Swanson). Można też ją pominąć, ale moim zdaniem nie warto ;)

1 szklanka cieciorki (może być z puszki)

2 średnie buraki

1 łyżeczka tahiny

2 łyżki oliwy

sok z 1/2 cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy za’atar

 Buraki przekrój na pół, umieść na blaszce skrop oliwą. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie obierz je ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Umieść w blenderze dodając pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko na gładką masę, przełóż do miski i wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, aby smaki mogły się przegryźć. Twój humus jest już gotowy, ale jeżeli marzy Ci się prawdziwe humusowe doznanie przygotuj gęsty jogurt i składniki na dressing z granata:

2 łyżki octu winnego (dałam ocet z granatu)

2 łyżki melasy z granatu

2 łyżki oliwy

sok z 1/2 pomarańczy

pestki z 1/2 granatu

Melasę, ocet winny i sok z pomarańczy połącz w miseczce. Nie przerywając mieszania  cienką strużką wlej oliwę. Dodaj pestki z owocu granatu i zamieszaj.

Wyjmij hummus z lodówki i rozsmaruj go po talerzu. Skrop gęstym jogurtem, dressingiem i oliwą. Posyp orzeszkami piniowymi, listkami kolendry i szczyptą przyprawy za’aar. Smacznego!

 



One thought on “Hummus jak ze snu

  1. […] było tutaj co nie miara był buraczkowy, szparagowy, z pieczoną pietruszką i kurkami. I choć uwielbiam te sezonowe […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>