Gryczano – żytni na zakwasie

Bardzo prosty chleb. O dyskretnym smaku gryki i delikatnej słodyczy miodu. Dość kwaskowy i mokry. Na podstawie przepisu Tatter, który przypomniała ostatnio Ewelina.

1,5 szklanki zakwasu

1 szklanka wody

1 szklanka mąki gryczanej

2 szklanki mąki żytniej chlebowej

1 łyżka soli

1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmieszaj w misce do uzyskania luźnego, mokrego ciasta. Przełóż je do naoliwionej formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin ( u mnie 8).  Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Następnie wyjmij chleb z blaszki, obróć na drugą stronę i dopiekaj przez 15 minut. Studź na kratce do wypieków. Smacznego!

6 thoughts on “Gryczano – żytni na zakwasie

  1. Mam ochote upiec ten chleb, ale nie wiem jakiej maki uzyc. W Stanach nie ma maki zytniej chlebowej, sa tylko „medium rye” i „white rye”. Ktorej bys uzyla?

  2. Mam pytanie, być może bez sensu, ale dopiero zaczynam kulinarne przygody z chlebem. Ile wcześniej powinnam dokarmić zakwas? I mam jeszcze pytanie o zakwas. Wyhodowałam zakwas żytni. Od ponad tygodnia karmię go codziennie mąką żytnią razową i wodą (letnią, przegotowaną). Codziennie albo co drugi dzień odlewam trochę zakwasu. Jak to jest z wsadzaniem go do lodówki? Ile wcześniej należy go wyciągnąć? I dokarmić? Uf, być może to totalnie prostackie pytania, ale poszukuję odpowiedzi i jeszcze nie znalazłam ;)

    • Asiu, nie ma pytań bez sensu, już spieszę z odpowiedzią. Zakwas na bazie którego zrobisz zaczyn na chleb powinien być aktywny. Ja robię tak, że wyciągam zakwas z lodówki dwa dni przez pieczeniem chleba, daję mu kilka godzin na dojście do temperatury pokojowej dokarmiam małą porcją mąki i wody (50 g mąki i 50 g wody). Następnego dnia odlewam prawie wszystko (na dnie zostawiam może dwie łyżki) i do tej resztki dodaję właściwą ilość mąki i wody. Pozostawiam do przefermentowania. I dodaję prawie cały zaczyn, zostawiam na dnie te 2 łyżki, które chowam do lodówki. I historia zaczyan się od nowa :)

      • Przepraszam za odpowiedź z opóźnieniem :) Baaaaardzo dziękuję za poradę. Chleb udał się wspaniale i na stałe wszedł do reprtuaru :)))) Jesteś super!

  3. Cześć,
    upiekłam chleb z tego przepisu, wyszedł wspaniały w smaku! Mam jednak pytanie(nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba, ten był moim trzecim bochenkiem), ponieważ chleb wyszedł dość niski, to zastanawiam się, czy jest to kwestia zbyt długiej foremki (piekłam w 30 centymetrowej), czy może zbyt mało aktywnego zakwasu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>