Gryczane ciasto z jabłkami z piekarni Huckleberry

Jutro święto dziękczynienia, więc w sklepach dzieje się mniej więcej to samo, co dzieje się u nas przed Bożym Narodzeniem. Natężenie ruchu na supermarketowych ścieżkach jest dość gęste i jeżeli nie muszę pilnie iść do sklepu, to raczej wybieram dom. Tradycja nie nakazuje mi uczestniczyć w tym święcie, więc wszystkiemu przyglądam się z boku z niewątpliwym poczuciem ulgi.

Chwilowo mam wrażenie przedawkowałam z owocowymi pajami, więc z przyjemnością wertuję książki w poszukiwaniu jakichś ucieranych przepisów. W ten sposób natknęłam się na intrygujący przepis na ciasto z użyciem sporej ilości mąki gryczanej.

_mg_6641

Tak jak kocham kaszę gryczaną, tak jej intensywny smak nie bardzo kojarzy mi się ze słodkimi wypiekami. I pewnie przemknęłabym przez ten przepis, gdyby nie to że zupełnie ostatnio do codziennej kawy w ulubionej kawiarni często domawiam gryczane ciastko z wiśniami i migdałami, które smakuje wprost rewelacyjnie. Ucieszyłam się zatem, gdyż poczułam, że dzięki niemu zbliżę się nieco bliżej do rozgryzienia tajemnicy sukcesu owego gryczanego wypieku.

Ciasto z przepisu piekarni Huckleberry w Santa Monica jest po prostu rewelacyjne. Gryczane, ale zbalansowane przez dodatek mąki z migdałów i  kukurydzy, która wspaniale uwydatnia maślaność smaku. Moim zdaniem najlepiej smakuje w dniu wypieku, na drugi dzień jego gryczany smak nieco łagodnieje. Zdaję sobie sprawę, że to takie ciasto, które albo się pokocha, albo znienawidzi. Przepis w książce da nam dużą tortownicę, dla tego na ten pierwszy raz można ilość składników podzielić na pół i, tak jak zrobiłam to ja, upiec w małej blaszce na próbę. U mnie test wypadł pozytywnie, więc już planuję kolejną, z drobnymi zmianami, gdzie tym razem do jabłek dołożę odrobinę kandyzowanej pigwy.

_mg_6656

Gryczane ciastko z jabłkami ( 1 duża tortownica 24 cm)

225 g miękkiego masła

340 g cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka esencji waniliowej (użyłam amaretto)

6 jajek

4 jabłka

150 g mąki migdałowej

100 g mąki gryczanej

75 g mąki pszennej

55 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

płatki migdałowe (do posypania, opcjonalnie)

miód (do posmarowania jajek po pieczeniu)

Jabłka obierz ze skórki. Jedno zetrzyj na tartce o grubych oczkach, pozostałe przetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne i potnij na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.  W misce zmieszaj wszystkie mąki, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnej misce utrzyj cukier i masło, aby stało się lekkie i puszyste, następnie zacznij dodawać pojedynczo jajka, wbijając następne w momencie, gdy poprzednie połączy się masą. Dodaj esencję waniliową, starte jabłko i ucieraj jeszcze chwilę. Wsyp do miski wszystkie składniki sypie i miksuj tylko do momentu aż połączą się z masą maślano – jajeczną.

Przygotowanym ciatem wypełnij blaszkę. Na wierzchu ładnie ułóż plasterki jabłek. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę piętnaście minut (patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść z niego suchy). Wyjmij ciasto z piekarnika. W tym momencie możesz posmarować plasterki jabłek miodem i posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Wystudź ciasto, choć nie zawahaj się ukroić pierwszego kawałka, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

6 thoughts on “Gryczane ciasto z jabłkami z piekarni Huckleberry

  1. Chętnie wypróbuję tylko poraziła mnie ilość cukru – pewnie zmniejszę go o co najmniej połowę :-) Ja za to bardzo lubię słodkie gryczane wypieki i wyrazisty smak tej mąki, pozdrawiam!

  2. Świetny przepis, w ten weekend mam zamiar testować przepis, zdam relacje już po, jak wyszło smakowało itp. Dzięki za przepis.

  3. urocza literówka – do posmarowania jajek po pieczeniu :-)

  4. A ja bardzo polecam kruche ciasteczka, ktore robi sie tylko z maki gryczanej i migdalowej, plus oczywiscie jajko, cukier lub ksylitol i maslo. Sa napawde fantastyczne i o wiele lepsze niz zwykle kruche. Dwie uwagi ciastka kroimy z waleczka po schlodzeniu (nie da sie ich wycinac) oraz nie spuszczamy na chwile wzroku z piekarnika bo uwielbiaja sie przypalac w sekunde:)

    Pozdrawiam!!

  5. Przetestowałam ten przepis i serdecznie polecam z jedną uwagą. Dam o połowę mniej soli :).

Odpowiedz na „Grażyna K.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>