Grasz w zielone?

Ta gra nie ma zasad, oprócz jednej – idź na bazarek i podążaj za zielenią. Na pewno jest bób i cukinia, jakaś sałata, avocado, może jeszcze szparagi? Napełnij siatkę chlorofilem w różnych formach i odcieniach. W liściach, bulwach, ziarnach, strączkach, pestkach, natkach, ziołach czy orzechach. W domu postąp z nimi jak lubisz – możesz gotować, blanszować, podsmażać, rwać, rozdrabniać, siekać. Im więcej pomysłów tym ciekawiej. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj posiekane dwa małe ząbki czosnku, skrop sokiem z cytryny i posyp pokruszoną fetą. Game over :)

1 garść bobu

1 garść fasolki szparagowej

1/2 pęczka zielonych szparagów

1/2 avocado

1/2 cukinii

1 garść rukoli

1/2 pęczka natki z pietruszki

3 ząbki czosnku

1/2 soku z cytryny

3 łyżki oliwy

ser typu feta

pistacje (lub pestki z dyni)

sól, pieprz do smaku

Bób ugotuj na miękko, obierz ze skórki. Cukinie pokrój na plastry i usmaż na oliwie, dodając pod koniec smażenia jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Szparagi zblanszuj w osolonym wrzątku przez dosłownie 2 minutki. Fasolkę szparagową ugotuj na chrupko, przez 7 minut we wrzątku, odsącz i przekrój w połowie. Avocado pokrój w grube plastry i przetnij je na pół.

Wszystkie warzywa przełóż do miski (niektóre mogą być lekko ciepłe). Dodaj rukolę (lub inną drobnolistną sałatę), niedbale porwaną natkę z pietruszki. Wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek, wciśnij sok z cytryny, delikatnie dopraw solą, pieprzem i wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast posypane serem feta i pistacjami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>