Granolo idealna, mam cię!

Zaraz po odświeżeniu zakwasu granola była drugą rzeczą, którą zrobiłam w kuchni po powrocie z podróży. Tak bardzo stęskniłam się za moim przysmakiem śniadaniowym, że w niepamięć puściłam niedawny przesyt wyprodukowaną w nadmiarze granolą. Tym razem postawiłam w niej bardziej na smak niż dobroczynne składniki odżywcze. Wyleciały wszystkie ziarna, wiórki i pestki, a ich miejsce zajęły orzechy laskowe, czipsy bananowe i bardzo gorzka czekolada – użyłam takiej 85%. Moim zdaniem idealnie harmonizuje słodycz płatków. Ale zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy przepadają za tą cierpką goryczą, więc absolutnie dopuszczam myśl o zastąpieniu jej choćby i mleczną :)

2 szklanki płatków owsianych

100 g orzechów laskowych

4 łyżki miodu

4 łyżki oleju

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki esencji waniliowej

100 g ulubionej czekolady

1 garść chipsów bananowych

Płatki owsiane wsyp do miski, dodaj do nich orzechy laskowe. Do garnuszka wlej miód, olej i cukier. Podgrzewaj nieustannie mieszając do momentu, aż rozpuści się cukier. Wlej zawartość garnuszka do płatków owsianych, dodaj także esencję waniliową. Wymieszaj dobrze, aby wszystkie płatki pokryły się słodkim syropem. Zapiekaj płatki w 160 stopniach przez 30 minut, raz po raz mieszając aby płatki mogły równomiernie się zezłocić.

Podpieczone płatki pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrusz na drobne części i wmieszaj drobno posiekaną czekoladę o raz chipsy bananowe. Przełóż do szczelnego słoika. Podawaj z mlekiem lub jogurtem. Granolą możesz również posypywać lody, lub inne desery. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>