Genoise – maślany biszkopt.

genoise

Za pierwszym razem mi nie wyszedł. Przegotowałam jajka i w efekcie otrzymałam masę podobną do ciasta na eklerki – mokrą, tłustą i gumowatą, na pewno nie o to chodziło. Wyrzuciłam ją więc do kosza, wysłałam męża do sklepu po nowe jajka i cukier, sama w tym czasie oglądając internetowe instrukcje (jak ta – klik) i zaczęłam raz jeszcze. Tym razem się udało.

genoise

Choć biszkopt to ciasto dość podstawowe, potrafi sprawić wiele trudności. Często nie wyrasta, a jak wyrośnie, to koncertowo opada. Przepis na genoise – maślany, francuski biszkopt, brzmi może skomplikowanie, ale jeżeli będziemy się trzymać instrukcji, to otrzymamy piękny, równy biszkopcik, który nie opada i  który nadaje się zarówno do jedzenia tak po prostu (lekko posypany cukrem pudrem, posmarowany ulubioną konfiturą), jak i do zastosowania przy bardziej skomplikowanych konstrukcjach typu tort. Ma cudowny, maślany smak i jest lekki jak piórko.

genoise

Mój genoise to tylko pierwszy przystanek do boskiego tortu tres leches, w którym warstwy biszkoptu nasącza się kokosowym syropem, karmelem i kremem na bazie bitej śmietany i kremu cukierniczego. Kokosowy kajmak tez już mam. Zrobiłam go z przepisu na domowe dulce de leche zastępując mleko zwykłe mlekiem kokosowym. Teraz jeszcze tylko krem cukierniczy, bita śmietana i tort gotowy, ale zanim on, przepis na biszkopt, który zaczerpnęłam z niezastąpionej książki Tartine.

genoise

genoise

Genoise ( 1 porcja, na blachę 21 – 25cm)

70 g masła

170 g mąki

15 ml skrobi kukurydzianej

6 jajek

szczypta soli

210 g cukru

Piekarnik nagrzej do 175 stopni, dno formy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia o takiej samej średnicy jak spód tortownicy. Nie natłuszczaj boków formy. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw na bok. Przesiej do miski mąkę pszenną, kukurydzianą oraz sól, odstaw na bok.

W metalowej lub szklanej misce umieść jajka i cukier. Wymieszaj je dokładnie. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym do połowy wrzącą wodą. Dno miski nie może dotykać powierzchni wody. Przy pomocy trzepaczki balonowej mieszaj jajka przez ok 5 – 7 minut, aż osiągną temperaturę 60 stopni celcjusza. Jeżeli nie masz termometra, sprawdzaj temperaturę mikstury palcem. Jajka są gotowe, jeżeli zaczną parzyć w palec.

Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i natychmiast zacznij ubijać jajka na szybkich obrotach miksera. Ubijaj przez kilka minut (ok. 6) aż jajka potroją swoją objętość i przemienią się w białą i puszystą masę. Ubijanie należy przerwać w momencie, w którym masa osiągnie taką sztywność, że będzie ściekać z mieszadeł grubą wstążką, utrzymującą się na powierzchni i lekko zatapiającą się w cieście.

W trzech turach dodaj do ubitych jajek mąkę. Przy pomocy silikonowej szpatuły wmieszaj delikatnie mąkę do ciasta, dodając następną porcję dopiero w momencie, gdy w cieście zniknie poprzednia. Sięgaj szpatułą głęboko do dna miski, gdzie mąka lubi się osadzać.

Kiedy wmieszasz całą mąkę, odbierz kilka łyżek ciasta i dodaj je do rozpuszczonego masła. Uzyskaj jednolitą masę i przelej ją do masy biszkoptowej i raz jeszcze delikatnie zamieszaj. Masę przelej do przygotowanej tortownicy (21 – 25 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez około 40 – 45 minut, ciasto jest upieczone, jeżeli czujemy, że środek jest sprężysty przy dotykaniu palcem. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Następnie obkrój nożem, wyciągnij z formy, obróć na drugą stronę i zdejmij papier do pieczenia.

Smacznego!

genoise

genoise

genoise

7 thoughts on “Genoise – maślany biszkopt.

  1. zwykla_blondynka

    O matko, ten krem. Monika a jak już dojedziesz do celu, to przepis na krem podasz, prawda?

  2. 15 ml skrobi kukurydzianej?? A nie gram??

  3. Czy zamiast skrobi kukurydzianej moze byc ziemniaczana?

  4. Czy zamiast skrobi można użyć mąki ziemniaczanej? :)

  5. […] TORT! *Przepis na biszkopt genueński „ukradłam” Monice i do niej was odsyłam. Biszkopt nie jest suchy i nie wymaga dodatkowego […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>