Frytki nad frytkami

Wobec wizji zagłady ludzkości temat ostatniego posiłku wydaje się być bardzo na miejscu. Smak w dużej mierze opiera się na sentymentach, więc nim nastanie nicość warto przeżyć chwilę ukojenia w zaciszu własnej kuchni. Nigdy nie zastanawiałam się, co chciałabym zjeść na ostatnią kolację swojego życia i przyznaję szczerze, że poprzednie „końce świata” niespecjalnie skłaniały mnie ku refleksji. Nie wiem więc, skąd to zaufanie do Majów, ale w moim umyśle pojawił się przebłysk, że gdyby jednak, to jedyne co chciałabym zjeść to… frytki :) Solidna porcja frytek, którą absolutnie nie musiałabym się z nikim podzielić.

Od dawna krążyłam wokół przepisu magika brytyjskiej kuchni Hestona Blumenthala, który podobnież opatentował sposób na najlepsze frytki świata. Rzecz polega na potrójnej obróbce termicznej ziemniaków na przemian z ich przemrażaniem. Zabiegi te powodują, że frytki są idealnie chrupiące, a środek pozostaje niezwykle kremowy. Cały proces zajmuje ok 3 godzin, to akurat tyle, aby pomiędzy jednym mrożeniem a drugim obejrzeć cały sezon programu How to cook like heston który znajdziecie pod tym linkiem.

Czy garstka frytek warta jest całego tego zachodu? zapytał mnie wczoraj mój kolega w imieniu wszystkich frytko – sceptyków. Odpowiadam: zrozumiecie o co w tym chodzi w momencie, w którym usłyszysz dźwięk, kiedy frytka ulega naciskowi zębów…

1 kg ziemniaków

1 litr oleju

sól

Obierz i pokrój ziemniaki w dość grube słupki. Włóż do durszlaka i przez kilka minut płucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Przełóż ziemniaki do garnka, wsyp łyżkę soli, zalej zimną wodą. Postaw na gazie i gotuj przez 20 minut. Ziemniaki wyjmij łyżką cedzakową, połóż na kratce do studzenia wypieków, pozostaw do ostygnięcia, po czym włóż do zamrażarki na godzinę.

Wlej olej do garnka i nagrzej go. Wrzuć zamrożone frytki i smaż przez kilka minut do momentu, aż uformuje się na nich delikatna, blada chrupiąca skórka. Wyłów frytki z oleju, pozostaw na kratce do wystudzenia i ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie znowu dobrze nagrzej olej i jeszcze raz usmaż frytki, tym razem na złoty kolor. Podawaj natychmiast, oprószone solą, z ulubionym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>