Francuskie prostokąty z burakami i kozim serem

Ciasto francuskie to jeden z najlepszych przyjaciół zapracowanej pani domu. Wystarczy je tylko rozwałkować i ułożyć na nim ulubione dodatki. Chwila w piekarniku i wykwintny obiad gotowy. Ja na punkcie ciasta francuskiego mam prawdziwego hopla i wprost uwielbiam je wałkować. W sumie nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam gotowe w sklepie, ale też doskonale zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy moją odnajdować przyjemność w jego produkcji. Swój pierwszy raz z ciastem francuskim wspominam jako horror, ale jak to zazwyczaj bywa w takich przypadkach wprawa przychodzi z czasem. Dla tego teraz zamiast kupować wątpliwej jakości ciasto w supermarkecie (zwracajcie uwagę, czy zrobione jest z prawdziwego masła, czy utwardzonych tłuszczów najgorszej jakości) wolę w dwie godzinki machnąć sobie świeże jak na przykład to, którego ostatnio używałam do brukselkowej tarty tatin. A nadmiar zamrozić na potem.

buraczkowe1

Ostatnio wpadła do mnie na obiad koleżanka. Przygotowałam nam francuskie kwadraty z buraczkami i kozim serem. To dość klasyczne połączenie, ale ja lubię bawić się klasyką. Ser kozi zaostrzyłam świeżym szczypiorkiem i pieprzem, aby lepiej kontrastowało ze słodyczą buraka, którego surowe plastry ułożyłam na twarożku. Upiekł się na tyle, aby lekko zmięknąć, zachować jędrność i fajnie chrupać w trakcie jedzenia. Jeżeli masz ochotę na bardziej miękka fakturę, możesz upiec buraki wcześniej, ale po co naddawać sobie pracy ;) Aby buraczkowe kwadraty przekształcić z przekąski w pełnowartościowy posiłek ułożyłam na nich sałatkę ze świeżego szpinaku, orzechów i parmezanu. Robi się ją równie błyskawicznie, jest pyszna i polecam ją nie tylko jako dodatek do tego dania.

_MG_84561 arkusz ciasta francuskiego (ok. 200 g)

100 g  koziego twarożku

2 łyżki śmietanki kremówki

2 łyżki szczypiorku

2 małe buraki

pieprz, sól

Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, potnij na 6 prostokątów i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Twarożek zmieszaj z kremówką, aby łatwiej było go rozsmarować. Dodaj szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Dobrze wymieszaj. Przygotowanym twarożkiem posmaruj przygotowane prostokąty zostawiając ok. półcentymetrowy margines do brzegów ciasta. Buraki obierz ze skóry i potnij na możliwie najcieńsze plasterki. Ułóż je ciasno na prostokątach z ciasta francuskiego, aby zachodziły na siebie, jak rybie łuski. Skrop buraczki oliwą.  Tak przygotowane prostokąty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz na złoty kolor przez ok 20 – 25 minut. Przygotuj sałatkę:

buraki2

4 garście świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

3 łyżki dowolnych orzechów lub pestek

4 łyżki wiórków parmezanu

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Szpinak umieść w misce. Orzechy podpraż na patelni i posiekaj niedbale. Dodaj do szpinaku wraz z posiekanym czosnkiem i parmezanem. Wlej oliwę, delikatnie posól i dodaj dużo pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Sałatkę ułóż na leciutko przestudzonych francuskich prostokątach. Zjadaj od razu.

Smacznego!

_MG_8447

 

 

4 thoughts on “Francuskie prostokąty z burakami i kozim serem

  1. Rany.. kobieto błagam .. napisz , ze od czytania Twoich przepisów o pólnocy … się nie tyje??? „zjadaj od razu.. ” jak to brzmi- p-o-e-z-j-a!

  2. To jest najprawdopodobniej najlepszy posiłek jaki jadłam od naprawdę dawna! Sałatka zmiotła mnie z ziemi! Dodałam do niej jeszcze lekko zgrillowane pomidorki koktajlowe i umierałam z rozkoszy. :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>