Foccaccia z zielonym pesto

Firma naszego męża umieściła nas w hotelu w miasteczku leżącym piętnaście minut samochodem od mostu Golden Gate. Dużo w nim rodzin z dziećmi i starszych osób. Generalnie cisza, spokój, basen na parterze, zabudowa a la Dexter. W naszym apartamencie mamy mały aneks kuchenny z przedpotopową kuchenką bardzo vintage, dwa garnki, komplet plastikowych łopatek, dwa garnuszki i patelnię. Szału nie ma, ale gotować da się ;)

Bardzo blisko nas leży mały shopping mall, w którym co środę odbywa się farmer’s market. Wzdłuż alejki między sklepami rozkładają swoje stanowiska okoliczni farmerzy. Są świeże zioła, sałaty, kwiaty dyni, bakłażany i całe mnóstwo pomidorów. Pośród nich śliczne i kolorowe heirloom tomatoes, do których zdjęć wzdychałam permanentnie. Kupiłam kilka sztuk na kolację, a do nich upiekłam foccaccię, korzystając tym razem ze wskazówek Magla.

To troszkę inna foccaccia niż te, które piekłam dotychczas. Jest mięciutka i bardziej przypomina miękki chlebek z chrupiącą skórką niż placek zrobiony z  ciasta na pizzę, co zawdzięcza potrójnemu składaniu dość luźnego ciasta. Jej zrobienie zajmuje nieco więcej czasu niż zrobienie tej tradycyjnej, ale naprawdę warto, bo efekt jest rewelacyjny. Przy ostatnim składaniu można ciasto nafaszerować jakimś fajnym nadzieniem – ja ciasto obficie posmarowałam pesto, które jak wiadomo jest idealnym kompanem wszystkich dań,  gdzie świeże pomidory grają główną rolę.

500 g mąki

300 ml letniej wody

1 łyżeczka drożdży instant

1 łyżka soli

3 łyżki oliwy

3 łyżki pesto

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i przemieszaj je z mąką. Wlej wode i oliwę, dodaj sól. Zacznij wyrabiać ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw na ok 45 minut.

Po tym czasie przełóż ciasto na naoliwioną blachę i rozciągnij do postaci prostokąta. Posmaruj ciasto oliwą i złóż na 3, jakbyś składał list. Obróć ciasto o 90 stopni i pozostaw na kolejne 45 minut. Powtórz wszystko raz jeszcze i raz jeszcze, przy ostatnim razie zamiast oliwą posmaruj ciasto pesto. Ciasto pozostawiamy na ok 30 minut, po tym czasie dociskamy foccaccię i lekko smarujemy oliwą, a następnie wodą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy na złoto ok 20 – 25 minut. Focacci dajemy nieco przestygnąć i podajemy od razu. Towarzystwo pomidorów z bazylia, oliwą i ząbkiem czosnku jest jak najbardziej wskazane.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>