Fasolowy humus szparagowy

Wiem, że w Polsce szparagi pojawią się za chwilę, tutaj natomiast sezon na nie trwa już w najlepsze. A że niejako tradycją stało się łączenie humusu z różnymi sezonowymi warzywami, dzisiaj szybki przepis na humus szparagowy. Z białej fasoli dla odmiany. Delikatny w smaku, łagodny, moczopędny ;)

Mała nota – użyłam fasoli z puszki, która po zmiksowaniu jest dość kremowa. W połączeniu z dość wodnistymi szparagami nabrała dość lekkiej, przyjemnej konsystencji. Jeżeli będziecie używali fasoli ugotowanej przez siebie, pasta wyjdzie Wam troszkę gęstsza, więc zachowajcie troszkę wody z jej gotowania, aby móc nią regulować konsystencję. No chyba, że wolicie humus nieco gęstszy, ale to sami ocenicie.

fasolowy humus szparagowy

Fasolowy humus szparagowy (1 duża lub 2 mniejsze porcje)

1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli, dobrze odcedzonej

1 łyżka pasty sezamowej

10 szparagów,

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki świeżej kolendry

sok z 1/2 limonki

szczypta soli

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty. Wyciągamy ze wrzątku i wsadzamy pod zimną wodę, następnie lekko osuszamy ścierką. Odcinamy końcówki szparagów, odkładamy na bok. Resztę szparagów siekamy niedbale i wrzucamy do blendera wraz z fasolą, oliwą, czosnkiem, kolendrą, sokiem z limonki i solą. Mielimy wszystko na gładką masę. Zmielony humus dekorujemy końcówkami szparagów, skrapiamy lekko oliwą, posypujemy listkami kolendry.

Smacznego!

5 thoughts on “Fasolowy humus szparagowy

  1. Rewelacja! Uwielbiamy hummus a to super pomysł na niego i alternatywa do ciecierzycy. Nie mogę się doczekać aż go ukręcimy.

  2. urzekające zdjęcie. pyszny przepis :]

  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, w szczególności wegańskie.
    Będę częściej odwiedzać Twój blog!
    Chciałabym również nominować Cię do nagrody „Liebster Blog Award”, więcej informacji u mnie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html
    Zapraszam! :)

  4. Właśnie zrobiłam, mamma mia, pycha!

  5. co za zdjęcie! okładka książki o tysiącu i jednym rozbójniczych hummusach

Odpowiedz na „Sylwia G.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>