Dyniowe racuszki z jabłkami

Moja babcia też miała mały składzik jabłek. Dwie skrzynki, które co roku w okolicy Święta Zmarłych przywoził wujek Lolek, sadownik z okolic Grójca. Stały sobie w małym pokoiku i znikały co parę dni po kilka sztuk. Starczało ich zazwyczaj do wiosny. Kilka zawsze leżało w paterce na kredensie, ale i tak najlepiej smakowały te podciągnięte wprost ze skrzynki. Po cichu i w tajemnicy. Babcia Tosia piekła pyszne ciasta i szarlotki, ale jeżeli chodzi o jabłka to zawsze będę wspominać jej placuszki, które wszyscy wprost uwielbiałyśmy i które babcia smażyła bardziej niż chętnie.

dyniowe placuszki z jabłkami

Kiedy nadchodzi jesień, a sezon na jabłka rozkwita, smażę placuszki równie często jak ona. Mój mąż mógłby je jeść codziennie i w każdych ilościach, więc robię je tym chętniej. Do placuszków można dodać wszystkie resztki z lodówki – śmietanę kwaśną lub kremową, łyżkę mascarpone lub sera ricotta. Moje ulubione powstają jednak na bazie jogurtu lub maślanki, które nadają ciastu jedwabistej konsystencji i lekkiego kwasku. Jabłka – im kwaśniejsze, tym lepsze. Ich wybijający się smak doskonale złagodzi ciasto i cukier puder na końcu. A teraz, kiedy stragany uginają się pod ciężarem dyni, warto dodać do nich dwie łyżki puree dyniowego, która oprócz słonecznego koloru doda im troszkę słodyczy, którą cudownie podkreśli szczypta przypraw korzennych.

dyniowe placuszki z jabłkami

2,5 szklanki mąki

2/3 szklanka mleka

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 kopiaste łyżki pure dyniowego

2 jajka

1 łyżka cukru

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka przyprawy piernika

3 jabłka

olej

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zmiksuj na gładką masę. Odstaw ciasto na 20 minut. Jabłka obierz ze skórki (albo nie ;) ) i pokrój na cienkie plastry. Wrzuć do ciasta i dobrze je z nim wymieszaj.

Na patelnie wlej tyle oleju, aby w całości przykrył jej dno. Dobrze rozgrzej tłuszcz. Nakładaj porcje ciasta wielkości jednej łyżki. Staraj się, aby jabłka leżały w jednej warstwie, co ułatwi równomiernie smażenie placuszków. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Obsyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

dyniowe placuszki z jabłkami

 

 

6 thoughts on “Dyniowe racuszki z jabłkami

  1. Po przeczytaniu twojego posta mam ogromną ochote na takie placuszki, aż dziwne, że w tym roku jeszcze nie zrobiłam z jabłkami :)

  2. Ależ pyszności! Wyglądają bosko, tak domowo i chrupiąco. Narobiłaś mi chęci na racuszki.:)

  3. te placuszki to dobry pretekst żeby przygotować sobie spory zapas puree z dynii :) btw. podoba mi się tu bardzo!

  4. […] dyniowe racuszki z jabłkami z przepisu pani waleckiej (przepis). czas się z tym pogodzić- ja chyba po prostu nie lubię placków na […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>