Do trzech razy sztuka: babka z przypalonym cukrem i mlekiem kokosowym

W końcu! Za trzecim razem udało się i mogę Wam ją pokazać. Z babką, na którą przepis poznacie za chwilę znam się już całkiem długo. Mniej więcej od półtora roku robię ją w okolicy świąt, ale dopiero teraz udało mi się ją sfotografować. W jednym kawałku :)

Wcześniej z babkami jakoś mi nie wychodziło. Każda jedna za którą się zabrałam opuszczała formę w dwóch częściach. Nawet baba z masłem orzechowym, którą możecie oglądać w KUKBUKu pod masą masła orzechowego skrywa pewną wstydliwą tajemnicę. Powód moich niepowodzeń jest banalny i sprowadza się do dwóch przykazań udanej wizualnie babki: nie ufaj zapewnieniom producenta o nieprzywieralności formy – wysmaruj ją masłem, wysyp mąką i schowaj na trochę do lodówki. Wysmaruj masłem, nie olejem. Spełniając powyższe przykazania masz pewność, że babka po upieczeniu wyskoczy z formy jak piłeczka tenisowa z automatycznego podajnika.

Z babką, na którą przepis poznacie dzisiaj znamy się od dawna. Robiłam ją dwa razy na wcześniejsze święta, owijałam w folię spożywczą i wiozłam do domu. Ma intrygujący smaczek kokosowego karmelu, jest wilgotna, ale najfajniejsza w niej jest taka jakby krucho – ciągnąca się skorupka, która kryje wilgotne wnętrze. Zawdzięcza to użyciu karmelowego syropu, który powstaje na bazie mleka kokosowego. Poprzednimi razy babka wychodziła mi dużo ciemniejsza, widać tym razem za mało przypaliłam cukier. Przepis pochodzi z książki Baked: Exploration i jego autorzy polecają posmarować babkę na koniec masą maślaną. Ja, mimo swojej absolutnej miłości do masła, jakoś za takimi masami nieszczególnie przepadam, więc masło podmieniam na czekoladę i też jest super.

Jeszcze jedno. Formy na babki mają różne pojemności. Po napełnieniu swojej do 3/4 wysokości zostało mi jeszcze trochę ciasta, którym napełniłam 6 foremek na  małe muffinki.

Zacznij od przygotowania karmelowego syropu. Przygotuj:

1/2 szklanki cukru

100 ml śmietanki 30%

1,5 łyżeczki soku z cytryny

3/4 szklanki mleka kokosowego

Cukier wsyp do garnka, postaw na średnim ogniu i czekaj aż się rozpuści osiągając głęboki bursztynowy kolor. Kiedy tak się stanie zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę i mieszaj energiczne. Postaw garnek na ogniu i mieszaj dopóki syrop nie zyska gładkiej konsystencji. Zdejmij go z ognia, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny i zamieszaj. Całość płynu rozdziel na dwie części. Przygotuj ciasto właściwe:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka soli

250 g miękkiego masła

2 szklanki cukru

4 jaja

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 część kokosowego syropu karmelowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól zmieszaj w oddzielnym naczyniu. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Nie przerywając ucierania wbij kolejno jaja. Dodaj esencję waniliową i miksuj jeszcze chwilę. Do otrzymanej masy dodawaj na przemian małymi porcjami składniki sypkie oraz syrop karmelowy nieustannie miksując. Otrzymaną masą napełnij swoją wysmarowaną masłem formę na babę do mniej więcej 3/4 wysokości. Jeżeli zostanie Ci ciasta, napełnij nim formę na muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut*. Wykałaczka zanurzona w cieście powinna wyjść czysta. Upieczoną babkę lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.

Jeżeli masz ochotę, choć nie jest to konieczne (ale głupio by było zmarnować taki smaczny syrop) przygotuj polewę czekoladową:

pozostała część syropu karmelowego

2 łyżki masła

150 g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekaj w możliwie najdrobniejsze kawałki. Przesyp je do miseczki, dodaj posiekane masło i niedbale przemieszaj. Syrop wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gorącym syropem zalej wcześniej przygotowaną czekoladę. Poczekaj ok 1 minuty, a następnie w środek miseczki włóż widelec. Drobnymi okrężnymi ruchami zacznij łączyć czekoladę z syropem. Kiedy czekolada ładnie zemulguje z syropem wstaw masę na chwilę do lodówki, aby stężała, a następnie rozsmaruj na szczycie wystudzonej babki.

To mógłby już być koniec, ale jeżeli chcesz, aby Twoja babka wyglądała naprawdę spektakularnie, przygotuj ozdobę z karmelu: do garnuszka wsyp 4 łyżki cukru i na wolnym ogniu doprowadź do jego roztopienia. Stanie się do dość szybko, więc nie odchodź od garnka. Kiedy osiągnie głęboki bursztynowy kolor wylej go szybko na papier do pieczenia i rozsmaruj na cienką warstwę. Pozostaw karmel na chwilę aby stężał, a następnie połam na małe kawałeczki, którymi udekoruj babkę.

Smacznego!

* Ja muffinki wstawiłam do piekarnika równolegle z babką. Wyjęłam je tylko nieco wcześniej, po ok. 30 minutach.

 

 

 

 

5 thoughts on “Do trzech razy sztuka: babka z przypalonym cukrem i mlekiem kokosowym

  1. Takiej babki właśnie szukałam! Genialna, pięknie wygląda i po przeczytaniu przepisu wiem, że będzie smakować bosko. Będę robić w środę :-)

  2. Babka jest genialna!

  3. Zrobiłam. Wprawdzie okazało się (po wyjęciu) że dolna grzałka nie grzeje i musiałam dopiekać babkę ale i tak wyszła nieziemska. Brat stwierdził że to jest to. Mama była zachwycona polewą i „szkłem” na babie. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>