Czy ktoś może to ode mnie zabrać??

Błagam!! Jeszcze jedna łyżeczka i dostanę hiperglikemii.

2 kubki orzechów laskowych

1 i 1/4 kubka cukru pudru

1/3 kubka kakao

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 łyżeczki oleju z orzechów laskowych (użyłam arachidowego)

szczypta soli

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę i podpiekamy przez 10 minut, aż ładnie się zezłocą. Wystudzone orzechy pozbawiamy skórki i wrzucamy do blendera. Miksujemy przez 3-5 minut, aż zmienią się w płynną, intensywnie pachnącą masę. Do masy dodajemy pozostałe składniki: cukier puder, kakao, olej, sól i esencję waniliową. Miksujemy jeszcze przez kilkadziesiąt sekund aż wszystko ładnie się połączy. Gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dodać nieco więcej oleju. Jest ok? Gratuluję, właśnie otrzymałeś duży słoik przepysznej domowej nutelli. Ratuj się kto może!

Ps. Przepis z książki „Baked:explorations”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>