Cześć, czereśnie po 6!

W swojej lodówce mam wiele ciekawych konfitur, np. z figami i sezamem, z wina madera, z karmelem i gruszką, z kasztanami i wanilią, gęstą jak landrynka konfiturę z kumkwatów, więc nie wiem czemu aż tak zdziwiłam się, kiedy mój kolega wspomniał o dżemie z czereśni, który robi jego ciotka. Może dla tego, że czereśnie kojarzą mi się z owocem do spożywania wybitnie na surowo, słodkim, pysznym ale mało wyrazistym w smaku. A przynajmniej nie na tyle, aby kombinować z nim coś na ciepło. Moja mama latem robi czasami pierogi z czereśniami, ale nie jest to mój ulubiony wariant.

Moja ciekawość od razu przekłada się na działanie. Zebrawszy dokładny wywiad (czy one są rozpaćkane, czy żelowe, czy może gęste jak powidła śliwkowe, czy kwaśne, a może bardzo słodkie i czy na pewno to tylko same owoce, czy może coś jeszcze) poszłam do pobliskiego stoiska z warzywami i kupiłam czereśnie (do bardzo miłego sprzedawcy dołączyła bardzo miła Pani, niech mnie kule biją jeżeli ta dwójka nie ma się ku sobie, Pan obsługując innych nasłuchuje zamówień Klientów Pani i lata z końca stoiska na drugi dostarczając Pani potrzebne warzywa i owoce, urocze!). Cierpliwości starczyło mi tylko na wydrylowanie dwóch szklanek owoców, a do garnka dorzuciłam jeszcze pół laski wanilii, bo chyba do końca nie wierzyłam, że czereśnie obronią się samymi sobą ;) 

Konfitura wyszła mistrz ;) Lekko kwaśna, z wyraźnymi kawałkami owoców zatopionych w słodkim, owocowym karmelu. Nie wyszło jej dużo – jeden słoiczek, w sam raz na zaspokojenie ciekawości. Jeszcze tego samego dnia dodałam jej do pierożków ze słodkim twarogiem, z którym uzupełniła się idealnie. Tym co zostało smarowałam dzisiaj lipowe ciasto drożdżowe, ale o nim porozmawiamy sobie jutro ;)

Przygotuj konfiturę:

2 szklanki wydrylowanych najciemniejszych czereśni

1/2 szklanki cukru

1/2 laski wanilii

2 łyżki soku z cytryny

Owoce wsyp do garnka, zasyp cukrem, odstaw na kilkanaście minut. Włącz gaz, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii smaż przez ok. 30 – 40 minut na średnim ogniu, aż większość soku odparuje, a owoce pokryją się gęstym syropem. Dodaj sok z cytryny, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Konfiturę przełóż do czystego słoiczka i wstaw do lodówki. Jeżeli chcesz zrobić pierogi, odsącz z syropu ok 3 łyżki usmażonych czereśni. Przygotuj ciasto i farsz:

1 kubek mąki (300 ml)

1 łyżka oleju

1/2 szklanki letniej wody

200 g twarogu

1 żółtko

2 łyżki cukru

 Mąkę wsyp do miski, zrób w jej środku wgłębienie. Wlej w nie wodę, oliwę i szczyptę soli. Zagarniając mąkę do środka zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na ok. 9 części, uformuj je w kulki a następnie rozwałkuj na placuszki na lekko umączonym blacie. 

Twaróg utrzyj z żółtkiem i cukrem. Układaj po łyżce farszu na środku rozwałkowanym placuszku, na nim ułóż kilka usmażonych czereśni, a następnie zlep brzegi ciasta. Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Wyjmij je dwie minuty po tym, jak wypłynął na powierzchnie.

Podawaj natychmiast, lekko okraszone masełkiem. Smacznego!





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>