Czerwona kapusta z żurawiną

Ostatnio zajmowaliśmy się czerwoną cebulą, dziś zajmiemy się czerwoną kapustą. Nie mam pojęcia czemu obydwie nazywane są per czerwone, skoro są fioletowe, ale niech tam ;)

Przepis na modrą kapustę z dodatkiem surowych i suszonych żurawin znalazłam w książce Diany Henry Roast Figs, Sugar Snow, do której lubię sięgać będąc opatulona w ciepły koc, z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Książka traktuje o jedzeniu, które rozgrzewa duszę i jest zapiskiem podróży kulinarnych przez kraje zimnej Europy, które odbyła autorka. Wiem, że w tym roku prawdziwa zima coś nie nadchodzi, u mnie też nie ma o czym mówić, co specjalnie mnie jakoś nie martwi. Te przepisy mają jednak inny urok, albowiem czarują dania smaczne i piękne z oszczędnych składników okresu zimy.

Długo smażona kapustę zaintrygowała mnie przez zderzenie jej z żurawiną, dla której oprócz dodatku do ciast i surowca na kisiel  ciężko mi znaleźć inne zastosowanie w kuchni. Przepis zrealizowałam tym chętniej, że potrzebowałam czegoś lekkiego po świątecznym jedzeniu. Ta kapusta, nie ukrywam, zaskoczyła mnie swym smakiem i w niczym nie przypomina ciężkich, kapuścianych kompozycji. Kapusta, którą podobnie jak konfiturę cebulową, smaży się długo z dodatkiem octu balsamicznego i cukru, nabiera dość wyraźnej słodyczy, którą żurawina idealnie balansuje. Dobrze dodać ją w ostatnich kilkunastu minutach smażenia, aby nie rozpadła się całkowicie. Oprócz walorów kolorystycznych odwdzięczy się nam miłymi, kwaskowatymi akcentami w trakcie jedzenia. Sama kapusta stanowi świetny dodatek do mięs, choć ja jadłam ją jako danie główne. Raz z kromką chleba, raz z ugotowanym na sypko quinoa.

1/2 małej główki czerwonej kapusty

1 czerwona cebula

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

garść suszonej żurawiny

garść surowej żurawiny

1 twarde jabłko

sól, pieprz

Kapustę i cebulę poszatkuj drobno. Na patelni rozpuść masło. Dodaj kapustę, cebulę, ocet balsamiczny i cukier. Wymieszaj wszystko dobrze i smaż na średnim ogniu przez 40 minutur raz po raz mieszając. Po tym czasie dodaj suszoną żurawinę, surową oraz jabłko pokrojone w drobną kostkę (lub plasterki). Kontynuuj smażenie przez jeszcze ok. pół godziny. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, jeżeli kapusta jest za kwaśna. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>