Czekoladowy quick – mix z jabłkiem

Bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo słodkie. Baaaardzo czekoladowe. Ciężkawe, dość zbite – jak brownie. Dzięki jabłkom lekko kwaskowe, aromatyczne i wilgotne. Wytrzymałe – piekłam je w poniedziałek rano, dzisiaj smakowało równie wybornie. Taki właśnie jest czekoladowy quick mix, który ze Złotej Księgi Czekolady* zasięgnęłam…

*** ciasto ***

2 duże jabłka

300 g mąki

325 g masła

250 g cukru

3 duże jajka

50 g kako w proszku

90 ml wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1 tabliczka białej czekolady

1 tabliczka czarnej czekolady


*** polewa ***

250 ml śmietanki**

200 g cukru

250 g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wszystkie składniki ciasta i miksujemy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy pokruszone czekolady i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (33 x 23 cm) wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy i wyciągamy z blachy.

W garnku doprowadzamy do wrzenia cukier i śmietankę kremówkę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści. W miarę możliwości nie mieszamy. Garnek z masą wkładamy do zimnej wody i czekamy aż zgęstnieje nieustannie mieszając. Mi się nie chciało czekać, więc na ciasto trafiła jeszcze ciepła, którą studziłam robiąc z niej mazy i fale na cieście.

* przepis lekko oczywiście zmieniony :)

 


 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>