Czekolada #3: Magda K

Gdyby ktoś mnie zapytał z czym kojarzy mi się Magda to pierwsze, co przychodzi mi do głowy, to papierosy i M25. Magda przyjaźniła się z niezapomnianą Klaudią, producentką pod której skrzydłami wdrażałam się w pracę. Jednak przy którejś rozmowie o filmach zrodziła się między nami nić wzajemnej fascynacji, która łączy ludzi na zawsze, mimo że w pewnym momencie każdy idzie w swoją stronę. No więc chodziłyśmy na te papierosy i gadałyśmy. Na tyle często, że Dyrektor Generalna, której gabinet mieścił się przy korytarzu zagroziła, że odejmie nam te wyjścia od pensji. A w weekendy odwiedzałyśmy M25 i w rytm muzyki techno tańczyłyśmy do rana. Potem Magda odeszła, by poznać świat reklamy. A dwa, a może nawet trzy lata później zupełnie nieoczekiwanie  znowu zaczęłyśmy pracować w tym samym miejscu.

W tym czasie zmieniło się wiele. Wyjścia do klubów zastąpiły wieczory w piżamie z ulubionym filmem. Na dobre rzuciłyśmy papierosy. Magda poznała Michała, niepokornego Krakusa, totalnego zajawkowicza, z którym tworzą świetny duet. Jedno co się nie zmieniło, to te rozmowy. Godziny spędzone w kuchni na gadaniu o życiu, rodzicach, facetach, kobietach. Magda jest wspaniałym rozmówcą, co wynika z tego jakim jest człowiekiem: wnikliwym, głodnym świata, wiedzy, otwartym i chłonnym jak gąbka (jest do tego twardą laską, wymiataczką, która wspaniale umie postawić na swoim i jeżeli ktokolwiek planuje wejść z nią w biznesowe konszachty niech lepiej gra fair).

Teraz znowu nie pracujemy razem, ale mamy ze sobą regularny kontakt. Magda łączy mnie z tym, co zostawiłam za sobą. Łagodzi to trochę rozłąkę. Wiem, że Magda co raz bardziej interesuje się zdrowym odżywianiem i kuchnią pięciu przemian. Dla tego dla niej dzisiaj coś bardzo zdrowego, pożywnego i kojącego – czekoladowe quinoa na mleku kokosowym. Idealne śniadanie, po którym przez cały dzień można wojować o dobre imię młodych fotografów ;)

 

1/2 szklanki quinoa

1,3 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka miodu

4 kostki gorzkiej czekolady

orzechy laskowe

Quinoa zalej mlekiem kokosowym. Postaw na gazie, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut do momentu, aż quinoa wchłonie większość mleka. Dodaj miód i posiekaną czekoladę, mieszaj do momentu, aż w całości się rozpuści. Orzechy upraż na suchej patelni. Posiekaj, posyp nimi quinoa. Podawaj od razu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>