Czas na pizzę!

Pizza kojarzy mi się z niedzielą. Kiedy siedzimy zmęczeni weekendem i za nic w świecie nie chce się nam wyjść na zewnątrz. Chyba że po kawałek sera do absolutnie najbliższego sklepu. W czasie kiedy rośnie ciasto, bo mąka i drożdże zawsze w domu są. Naszą pizzą rządzi wówczas zawartość lodówki, ale w sumie przeważnie kończy się dobrze. Ciasto na pizzę jest jak papier, zniesie wszystko oby tylko był podwójny ser i ketchup marki Heinz.

Telefony o przepis na ciasto na pizzę dostaję nawet z Poznania. Dotychczas odpowiadałam, że nie mam pojęcia, bo robię na wyczucie i niech poszuka w necie przepisu Jamiego Olivera jak chce konkretnych proporcji. Tym razem jednak ciasto zagniatałam świadomie, skrzętnie notując wszystkie szklanki i łyżki z których powstanie pizza. A w zasadzie dwie cienkie, które przeszłyby test Magdy Gessler na nieopadanie środka. Warunkiem jest tylko, aby pizzę zsunąć na nagrzaną uprzednio blachę, która całkiem całkiem symuluje kamień do pieczenia, którego zapomniałam zabrać z Warszawy.

W tym odcinku resztkami z lodówki, które wylądowały na pizzy okazały się być plastry bakłażana (usmażyłam je), zapomniany pomidor z dna szuflady, garstka rukoli oraz figa. Funkcję ketchupu z konieczności pełnić musiał ocet winny z truskawek. W sumie jak na resztki to wyszedł całkiem niezły gourmet ;)

 2 szklanki mąki luksusowej (typ 550)

1 szklanka letniej wody

1 łyżeczka drożdży instant

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka miodu

Mąkę zmieszaj z drożdżami. Wodę zmieszaj z miodem. Wlej wodę do mąki, dodaj sól i oliwę i zamieszaj wszytko do połączenia składników. Wyrzuć ciasto na lekko omączony blat i zagniataj przez około 8 minut. Włóż wyrobione ciasto do naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy urośnie odgazuj je i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj kulkę i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Z kulek formuj cienkie placki, każdy placek posmaruj dwiema łyżkami sosu pomidorowego (lub leciutko rozcieńczonego koncentratu), na przecier pomidorowy zetrzyj ser a następnie obłóż czym tylko Ci się podoba. Ciasto od razu piecz w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut lub do zezłocenia się brzegów ciasta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>