Cytrynowe linguine z duszoną cukinią i fetą

Odkąd przeprowadziliśmy się do Pragi, praktycznie nie jadam na mieście. Mam dużo czasu, który najchętniej spędzam w kuchni. Gotuję prosto i szybko, bo pomimo tego, że nie pracuję mam w trakcie dnia do zrobienia tyle rzeczy, że doba wydaje się być przykrótka.

Zrobienie tego makaronu z cukinią zabiera tyle czasu, co ugotowanie makaronu. To bardzo pyszne danie. Połączenie smaków kwaśnego i słonego doskonale orzeźwia. Nie wiem jak w Polsce, ale my tutaj ostatnio przechodziliśmy masakryczną falę upałów…

1 cukinia

2 ząbki czosnku

1 cytryna

pół pęczka pietruszki

1/2 kostki sera feta

szczypta płatków chilli

3 łyżki oliwy z oliwek

makaron (linguine lub spaghetti)

Cukinie przy pomocą obieraczki od warzyw potnij na cienkie paski. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, uważając by nie przypalić czosnku. Dodaj cukinię, smaż przez chwilę (2-3) aby zmiękła. Dodaj chilli, startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj natkę z pietruszki. Wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż na talerz, posyp pokruszonym serem feta, natką z pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>