Cytrusowy pęczak z pieczoną marchewką i dynią

Podczas wizyty w Warszawie zostałam poproszona przez znajomych o pomoc w przygotowaniu kilku potraw na śniadanie z okazji pierwszych urodziny ich córeczki. Jedną z nich był ten pęczak. Wymyśliłam go sobie dawno temu i stwierdziłam, że będzie to świetna okazja, żeby wypróbować przepis. Kiedy próbowaliśmy go nocą, smakował przedziwnie. Jeszcze ciepłe warzywa i nieprzegryzione smaki bardzo intrygowały. Bardzo byłam ciekawa, co z tego wyjdzie po nocy w lodówce, ale przekonać się o tym miałam dopiero po powrocie do Pragi, bo na śniadanie urodzinowe z nadmiaru obowiązków niestety nie dotarłam (robiłam wtedy inne smaczne rzeczy, które pokażę Wam z końcem listopada ;) ).

Po powrocie do Pragi niemal prosto z drogi pobiegłam na bazarek i zakupiłam ten sam zestaw produktów. Oprócz boćwiny, bo w Pradze nie ma niestety takiego Pana Ziółko, który sprzedawałby aż takie cuda. Kiedy po raz kolejny zapakowałam wszystko do lodówki pogrążyłam się w oczekiwaniu. Rano wyjęłam miskę z lodówki i po godzinie przystąpiłam do testów.

Myślę, że Yotam Ottolenghi byłby ze mnie dumny. Pęczak faktycznie wyszedł przedziwny ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Dwie główne nuty – kolendra i cytrusy skomponowały się idealnie, a pieczona marchewka i dynia doskonale je osłodziły, a dymka zaostrzyła. I ta różnorodność faktur – chrupkie marchewki, kremowa dynia, tryskające sokiem cząstki owoców i pęczak, który mimo tego że pochłonął wszystkie aromaty nadal zatrzymał fason.

Niestety nie wiem jak moja propozycja spodobała się uczestnikom imprezy. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to sałatka dla wszystkich. Wymaga bowiem odwagi i otwartości. W jednej łyżce znajdziecie w niej eksplozję wyrazistych smaków z różnych biegunów. Ja jestem nią zachwycona. Może ktoś z Was też będzie.

1 szklanka pęczaku

1/2 pęczka kolendry

4 łyżki oliwy

2 marchewki

150 g dyni hokkaido

1 duża marchewka (lub 2 małe)

1 pomarańcza

1 grejpfrut

sok z 1 cytryny

1 cebula dymka

Obierz marchewkę i pokrój ją na dość cienkie plastry. Dynię obierz ze skóry i również pokrój w kostkę. Ułóż warzywa na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 – 40 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ugotuj pęczak wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Kolendrę zmiksuj w blenderze z oliwą. Powstały sos wlej do pęczaku i dobrze zamieszaj. Wyfiletuj pomarańczę i grejpfruta (na tym filmiku możesz zobaczysz jak to się robi). Cząstki owoców oraz sok wyciśnięty z tego co zostało po ich oddzieleniu dodaj do kaszy. Dodaj także upieczoną dynię, marchewkę i cieniutko posiekaną dymkę. Delikatnie wszystko wymieszaj. Miskę owiń folią i schowaj na całą noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na przynajmniej godzinę przed jedzeniem wyciągnij sałatkę, aby doszła do temperatury pokojowej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>