Cynamonowo miodowy na spodzie brownie. Sernik.

To chyba najodpowiedniejszy sernik na zainaugurowanie nowej pory roku. W końcu czekolada, miód i cynamon to jesienne substytuty słońca, które też nas ogrzewają, tyle że od wewnątrz. Chciałam go zrobić od dawna, ale brakowało mi twarogu. Na szczęście goście, którzy nas ostatnio odwiedzali wiedzieli, że bez przynajmniej wiaderka nie mają się co u nas pokazywać :)

100 g czekolady

2 jajka

70 g masła

1/3 szklanki brązowego cukru

5 łyżek mąki

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej, a kiedy lekko przestygną dodaj do jajek i zmieszaj. Dodaj mąkę, delikatnie zamieszaj. Masę przelej na spód tortownicy (25cm). Przygotuj masę serową.

1 kg sera

3/4 szklanki miodu (użyłam gryczanego)

3 łyżeczki cynamonu

6 jajek

8 śliwek

Miód wlej do miski, dodaj cynamon i połącz razem za pomocą miksera. Dodaj twaróg i zmiksuj na wolnych obrotach aż ser dobrze połączy się z miodem. Bez przerywania miksowania zacznij dodawać jajka. Dodawaj kolejne, kiedy poprzednie połączy się z masą. Masę przelej na spód brownie, wyrównaj za pomocą łyżki. Śliwki przekrój na pół i ułóż delikatnie na masie serowej, nie powinny opaść. Piecz sernik przez 90 minut w 135 stopniach. Wystudź, a następnie włóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia jest gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>