Cukinie faszerowane pieczoną papryką i ryżem basmatii

Od pewnego czasu ze świąt wracam z podniesionym czołem właściwym osobie, której udało się wyjść obronnym żołądkiem ze starcia ze świątecznym jedzeniem. Mimo, że tej Wielkanocy stół się uginał, a wszystko było bardziej niż pyszne sprytne lawirowanie między kolejnymi daniami uchroniło mnie przed niestrawnością i jadłowstrętem – typowymi chorobami okresu świątecznego.

Ale nie zawsze było tak pięknie i doskonale zdaje sobie sprawę z tego, czego w tym konkretnym momencie potrzebuje nasz organizm. Bez względu na ilości, które przyjęliśmy nasz żołądek z przyjemnością przyśpieszy obroty, a kubki smakowe orzeźwią po daniach z repertuaru raczej mięsnego. Dla tego dzisiaj pyszna, lekka i wegańska cukinia nadziewana pieczoną papryką i ryżem basmatii. Warto się z nią zapoznać i stosować nie tylko jako odtrutkę po świątecznym obżarstwie ;)


 

4 cukinie kuliste

1/2 szklanki ryżu basmatii

1 mała cebulka

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 upieczone czerwone papryki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki suszonego oregano

płatki migdałowe

sól, pieprz

Ryż basmatii ugotuj na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Cukinie wydrąż przy pomocą łyżki, a miąższ posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodaj cały miąższ z cukinii. Smaż na średnim do momentu, aż prawie cała woda odparuje. Zajmie to ok. 7 – 10 minut.

Do cukinii dodaj przecier pomidorowy, drobno posiekaną paprykę (pozbawioną uprzednio skóry i nasion) i oregano. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj ugotowany ryż i raz jeszcze wszystko przemieszaj. Nadzienie dopraw solą i pieprzem, a następnie napełnij nim cukinie. Ułóż je na blasze, skrop oliwą, posyp płatkami migdałowymi. Zapiekaj przez 30 minut w 180 stopniach. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>