Crepes prawie Suzette…

Crepes Suzette, klasyka klasyki. Cienkie naleśniki skąpane w pomarańczowym syropie. Dla większego bajeru podpalane. Nigdy nie zapomnę, jak kilkanaście late temu, na przyjęciu komunijnym mojej siostry ciotecznej w wykwintnej swego czasu wilanowskiej restauracji wjechał specjalny wózek, z którego podawano je właśnie. To nie był zwykły deser, tylko prawdziwe kulinarne show. Z płomieniem po sufit i nierealnym wręcz smakiem.

Klasyka ma to do siebie, że można ją interpretować bez końca. Naleśniki zrobić z  mlekiem kokosowym, z wiórkami tegoż, makiem i rumem. I już w tym momencie można by było postawić kropkę. Ale wzorem Suzette uduśmy je w syropie. Pomarańcze przełammy cytryną, zamiast cointreau wlejmy raz jeszcze rum. Ogień zastąpmy szczyptą cukru pudru i cynamonu. Gwarantuje Wam, że ten smak zapamiętacie na baaardzo długo.

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka wody gazowanej

3 jajka

1 kieliszek rumu

2 łyżki maku

3 łyżki wiórek kokosowych

olej

Składniki ciasta zmiksuj na gładką masę, pod koniec wsyp mak i wiórki kokosowe i dokładnie zamieszaj. Na rozgrzanej, skropionej olejem patelni smaż cieniutkie naleśniki. Kiedy ostygną, złóż je na cztery części. Przygotuj syrop pomarańczowy.

sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

skórka z 2 pomarańczy

 sok z 2 cytryn

skórka z 1 cytryny

5 łyżek cukru

1 kieliszek rumu

Na patelnię wlej sok z pomarańczy i cytryn. Dodaj starte skórki, cukier i rum. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż syrop zacznie bulgotać. To znak, że jest wystarczająco gęsty, aby zanurzyć w nim naleśniki. Połóż na patelni uprzednio złożone naleśniki. Pokryj je sosem z jednej i drugiej strony. Przełóż na talerz, posyp cynamonowym cukrem pudrem. Podawaj natychmiast, póki ciepłe. Smacznego!

2 thoughts on “Crepes prawie Suzette…

  1. These crepes look wonderful! Pinned :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>