Cieciorka w tomacie

Ciecorka, kochana cieciorka. Tyle w niej dobra, tyle możliwości. Tym razem, na wzór sąsiedniej pakistańskiej knajpki, postanowiłam mocno ją doprawić i uraczyć pomidorami. Wyszło pycha!

600 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

10 suszonych pomidorów

350 g passaty pomidorowej

2 cebulki

2 ząbki czosnku

4 cm kawałek imbiru

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

0,5 łyżeczki chilli

2 łyżki nasion kozieradki

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

Na patelni rozgrzej olej. Cebulkę, czosnek i połowę imbiru posiekaj drobniutko, wrzuć na patelnię. Smaż przez chwilę po czym dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, kozieradkę i jeżeli lubisz – chilli. Przemieszaj wszystko razem, podsmaż kilkanaście sekund, a następnie dodaj cieciorkę i pokrojone suszone pomidory. Połącz je dobrze z przyprawami, a następnie wlej passatę pomidorową. Dodaj cukier. Gotuj tak długo, aż passata zredukuje się do gęstego sosu oblepiającego ciecierzycę. Pozostały imbir potnij w cieniutkie paski. Udekoruj nim talerz z gotową cieciorką.Podawaj w towarzystwie świeżego chleba. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>