Ciastka digestive

ciastka digestive

Przepis na nie jakiś czas temu wrzucił David Lebovitz, który wynalazł je na tej stronie. Podobno najbardziej lubimy rzeczy, które już znamy. A ja ciastka digestive znam bardzo dobrze, bo spośród wszystkich na sklepowych półkach były moimi najulubieńszymi. Połączenie smaku słodkiego i słonego i ta jedyna w swoim rodzaju chropowata tekstura, no po prostu nie dało się skończyć na trzech, czy nawet pięciu.

A dzisiaj okazuje się, że można je zrobić w domu. I to jak banalnie. Jeżeli mamy blender, ich przygotowanie zajmie nam 3 minuty. Jeżeli mamy mikser z końcówką ucierającą, ich przygotowanie zajmie nam 5 minut, bo wcześniej oddzielnie trzeba lekko rozdrobnić płatki owsiane. Jeżeli nie mamy ani blendera, ani miksera, czeka nas pewnie z 8 minut roboty – bo zimne masło trzeba rozetrzeć palcami z rozdrobnionymi płatkami owsianymi. Potem szybkie wałkowanie, chłodzenie i 15 minut w piekarniku. I mamy ciasteczka digestive, smakujące dokładnie jak te z plastikowego opakowania.

ciasteczka digestive

Cieszyłam się, że ciasteczka będę mogła polecić osobom, które nie tolerują glutenu – mąkę w tym przepisie można podmieniać na jaką się tylko chce. Niestety nie wiedziałam, że napakowany glutenem jest owies, ale jak teraz sobie myślę, to może płatki owsiane można podmienić na płatki innych dopuszczalnych w bezglutenowej diecie zbóż? Niestety nie jestem biegła w te klocki, ale osoby, które radzą sobie ze swoją nietolerancją będą wiedziały co z tym robić.

ciastka digestive

Ciastka digestive (12 dużych sztuk)

1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g zimnego masła pokrojonego w małe kostki

1/3 szklanki brązowego cukru (użyłam muscovado)

1/3 łyżeczki soli + sól w płatkach do posypania

100 g czekolady deserowej lub mlecznej (do polania ciasteczek)

Płatki owsiane rozdrobnij lekko w blenderze lub młynku do kawy. Uważaj, aby nie zmielić ich za bardzo. W misce umieść płatki, mąkę, cukier i sól, wymieszaj lekko. Dodaj masło i rozetrzyj je ze składnikami sypkimi (jeżeli posiadasz mikser, umieść w misie wszystkie składniki i ucieraj je na małej prędkości, jeżeli masz blender nie rozdrabniaj wcześniej płatków owsianych, blender zrobi to za Ciebie). Zacznij dodawać po łyżce mleka i przestań, aż masa zwilży się na tyle, aż zacznie się formować w zbitą kruszonkę. Wyrzuć ciasto na blat, zagnieć dwoma ruchami i uformuj w kulę.

Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wytnij ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 10 minut. Piecz w 175 stopniach na złoty kolor, co zajmie ok. 15 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź. Upieczone ciasteczka posmaruj roztopioną czekoladą, posyp delikanie płatkami soli.

Smacznego!

ciasteczka digestive

ciasteczka digestive

ciasteczka digestive

28 thoughts on “Ciastka digestive

  1. Niestety zarówno mąka orkiszowa jak i płatki owsiane zawierają gluten. Czekolada musiałaby być czysta ciemna, żeby nie zawierała jakichkolwiek dodatków bo w nich może być gluten. Istnieją w sprzedaży płatki owsiane bezglutenowe ale mąkę należałoby już zamienić na jaglaną, gryczaną czy ryżową. Zachowuje się ona inaczej niż ta z glutenem więc możliwe, że jeszcze coś spajającego będzie należało dodać. W chwili wolnej spróbuję podejść do nich bezglutenowo:)

  2. Ja nie mam problemów z glutenem i na pewno je zrobię :) dzięki za przepis !

  3. A Wiesz to zależy jakie płatki owsiane zawierają gluten. Te bardziej „oczyszczone” są bez glutenu, albo zawierają go bardzo mało, a więc w normie krajowej. Nie wiem jak w Polsce ale w Szwecji płatki owsiane bez glutenu można kupić w każdym sklepie. Nie sądzę więc, że się tak bardzo pomyliłaś..
    Pozdrawiam Gosia

  4. Uwialbiam orginały! Skuszę się na ten przepis na pewno!!!!

  5. Ciastka w lodówce, piekarnik się grzeje. No, ciekawam bardzo!

  6. Rewelacja! Będę piekła często, bo lepsze od tych z plastikowego opakowania! Dzięki za przepis!

  7. Moze być mąka zytnia razowa albo pszenna razowa? :-) mam na nie ogromna ochotę!

  8. W Whole Foods można kupić bezglutenowe płatki owsiane, co prawda są sprzedawane pod nazwą granola i mają nieco miodu na powierzchni, ale myślę, że by się nadały na ciasteczka. Generalnie istnieje coś takiego jak certyfikowany owies bezglutenowy (a tym samym płatki owsiane), ale szybciej go chyba można dostać w Europie.

  9. Gdyby nie fakt, ze zapomniałam dodać cukru i soli, byłyby perfekcyjne ;p zdecydowanie do powtórzenia, tylko tym razem ze wszystkimi składnikami hahah. Faktycznie zrobione w ekspresowym czasie. Pozdrawiam :-)

  10. Czy można zamiast masła dodać margarynę?

  11. Czy można dodać jajko zamiast łyżeczki proszku do pieczenia?

    • Marta, efekt nie będzie tai sam. Proszek spulchnia lekko ciasto, a po dodaniu jajka ciasto może stać sie bardziej płynne a po upieczeniu twarde.

  12. A ja mam tylko problem z rozdrobnieniem płatków, blender od suchego może się spalić, podobnie z maszynką do mielenia mięsa…a młynek do kawy nie pociągnie długo gdy chcę zrobić kilka porcji na raz (bo wiem że jedna to dla nas za mało). Czy jak płatki będą w całości, to będzie to bardzo przeszkadzało?

    • Kasiu, płatki są lekkie i podatne na łamanie, nie uszkodzą blendera na bank. Ale jak się obawiasz, to możesz je nawet drobno posiekać nożem, ale naprawdę nie bój się użyć blendera czy młynka do kawy. Dwa razy wciśniesz przycisk i gotowe :) Silnik nawet nie poczuje. Płatki w całości będą troszkę za duże, ciasto nie będzie się tak formować dobrze no i będzie problem z roztarciem masła :) Powodzenia!

  13. sobota, 22:38, ciastka wyjechały z piekarnika, ledwo przestygły ( nie ma co czekać aż dobrze ostygną :) ) i już połowy nie ma :))

  14. Tak sobie myślę że takie rozwałkowane ciasto może posłużyć za spód do jakiegoś innego ciasta. Np sernika. Ps. Moje ciastka właśnie się pieką. Dzięki za przepis!

  15. Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna?
    Wyszperalam w internecie dobry plan na chudniecie, wygoglujcie sobie – xxally radzi
    jak szybko schudnac

  16. If you are interested in topic: earn online philippines zamboanga del – you should read about Bucksflooder first

  17. No niestety nie wyszły za smaczne, przede wszystkim NA PEWNO nie takie grube. Ciasteczka mocno przeciętne i absolutnie nie przypominają tych ze sklepu.

  18. No niestety nie wyszły za smaczne, przede wszystkim NA PEWNO nie takie grube. Ciasteczka mocno przeciętne i absolutnie nie przypominają tych ze sklepu. Daję spokój ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>