Ciabatta

Przygotuj rozczyn – bigę:

2,5 szklanki mąki

1.5 szklanki wody

1/4 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką do otrzymania gładkiej masy. Przykryj naczynie folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny. Po tym czasie przenieś bigę do lodówki i trzymaj ją w niej do momentu, w którym zechcesz piec ciabatty (maksymalnie 3 dni). Wyciągnij bigę przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do ciasta właściwego.

cały zaczyn

2 szklanki mąki typ 550 lub chlebowej

1,5 łyżeczki soli

1.5 łyżeczki drożdży instant

1/4 szklanki oliwy

3/4 szklanki wody

Do miski wsyp mąkę, sól, drożdże, zamieszaj. Dodaj całą bigę, wodę, oraz oliwę. Przy pomocą miksera wyrób gładkie ciasto (ok.7 minut) i uformuj je w kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i pozostało odrobinę suchej mąki, wlej troszeczkę wody. Ciasto przełóż do miski i natłuść olejem. Pozostaw na 30 minut, po tym czasie rozciągnij na naoliwionym blacie i złóż na trzy, jakbyś składał list. Odstaw ciasto na kolejne 30 minut i ponownie powtórz składanie.

Po drugim złożeniu pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny. W tym czasie powinno widocznie zwiększyć objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozpłaszcz na umączonym (lub wysypanym semoliną) blacie. Przy pomocy noża pokrój je w prostokąty lub kwadraty pożądanej wielkości. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną semoliną. Zachowaj odstępy. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Piecz w  naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 25 minut. Po upieczeniu wystudź.  Smacznego!

A jeżeli nie wiesz co począć z tak pięknie upieczoną (lub zakupioną) ciabattą, to może skusisz się na pyszną kanapkę. Kurczak przełożony został tutaj lekko kwaskowym kiwi i uzupełniony słodko – ostrą salsą z mango. Bardzo fajne, energetyczne połączenie smaków, kolorów i faktur.



1/2 piersi z kurczaka

1 kiwi

1/2 mango

 1 małe chilli

sól, pieprz

świeża kolendra

majonez

2 łyżki oliwy

rukola

Mango pokrój w drobną kostkę, a następnie dokładnie posiekaj je na drobniutkie kawałki. Przełóż do miski. Papryczkę przekrój wzdłuż i pozbaw pestek. Posiekaj drobniutko razem z kolendrą, dodaj do mango. Do miski wlej oliwę, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Ciabattę przekrój na pół i posmaruj majonezem. Ułóż na niej rukolę, a następnie plastry kurczaka i kiwi na przemian. Na to wszystko wyłóż salsę z mango. Smacznego.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>