Chocolate chip cookies. Z rumem i rodzynkami.



To chyba najsłynniejsze ciasteczka na świecie, a przepis na nie znajdziecie się w prawie każdej książce o słodkich wypiekach. Dzisiaj chocolate chip cookies w końcu na moim blogu. Chociaż ciasteczka uwielbiam, nie robiłam ich dotychczas zbyt często. To jednak się zmieni. Ostatnio zaopatrzyłam się w zestaw do wycinania ciastek i zamierzam nadrobić lata zaległości..

Ciasteczka zrobiłam na podstawie przepisy z Rose Bakery Cookbook. Połowę czekolady zastąpiłam rodzynkami, a esencję waniliową rumem. Dzięki temu w trakcie przebijania się przez kruchy pancerzyk ciasteczka raz czujemy twardą czekoladę, za chwilę znowu mięciutkie rodzynki. No i jeszcze fajnie się je wykrawa – czasami trzeba dobrze przycisnąć, żeby usłyszeć chrupot poddającej się twardej, gorzkiej czekolady… Z podanego przepisu wychodzą dwie blachy ciastek. Ja przezornie zużyłam połowę ciasta, drugą zamroziłam. Będzie na jutro! :)

 

3/4 kostki masła

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyżeczki rumu

2,5 szklanki mąki

1/4 łyżeczki sody

100 g czekolady (użyłąm 72%)

3 łyżki rodzynek

Masło utrzyj z cukrem na puszysto. Nie przerywając ucierania dodaj kolejno jajka, a na końcu rum. Mąkę zmieszaj z sodą, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Czekoladę posiekaj w drobne kawałeczki, razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj tylko tyle, aby równomiernie połączyła się z ciastem.

Ciasto podziel na dwie części, uformuj je w kule. Owiń folią spożywczą i wsadź do zamrażarki na dwie godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość 5mm i wykrój z niego ciasteczka. Umieść na blasze i piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Potem koniecznie daj im wystygnąć.  I to tyle. Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>