Chlebek bananowy (nr 2)

W zgodzie z nową, świecką tradycją Sylwestra spędzimy w domu. Obejrzymy Cienką, czerwoną linię. Zagramy w jakąś grę planszową. Być może pośpiewamy do xboxa. Po dwunastej namalujemy sztucznym ogniem lub świeczką nowy rok na kliszy i raczej prędzej niż później pójdziemy spać. W przeciągu roku było tyle fajnych imprez, że bez żalu możemy sobie odpuścić to wymuszone święto dobrej zabawy. Zrobię quiche z łososiem i kaparami, upiekę ciasto śliwkowo – laskowe. Z mrożonych owoców, które dziś kupiłam w hipermarkecie. Mam nadzieję, że wyjdzie. Mamy trochę serów, dobre wina i cały arsenał nalewek. Czego więcej nam trzeba?

Dla wszystkich tych, którzy na Sylwestra, ale nie tylko, chcą łatwego przepisu na ciasto proponuję dziś chlebek bananowy. Może znudził się Wam ten od Sophie Dahl i chcecie spróbować czegoś nowego.  Oto on. I choć książka French kitchen Serge’a Danserau o czekoladzie nic nie wspominała, to nie byłam w stanie oprzeć się dodaniu  do ciasta niedbale posiekanych, grubych kawałków. Banany i czekolada to dla mnie nierozerwalny duet.

 

 

300 g dojrzałych bannów

300 g cukru

3 jaja

300 g mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml tłustego mleka

80 ml oleju

100 g gorzkiej czekolady

 

Banany z cukrem umieszczamy w misce. Miksujemy na wysokich obrotach przez parę minut aż owoce się rozpadną, a masa stanie się dość jednolita. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy jajka. Kolejne wbijamy dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.  Następnie mleko i olej. Miksujemy wszystko na średnich obrotach przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy niedbale pokruszoną czekoladę. Mieszamy szybko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez ok. 90 minut w 180 stopniach. Mimo, że ciasto należy do gatunku śniadaniowych, smakuje doskonale o każdej porze dnia i nocy.  Smacznego! :)

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>