Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

Odkąd kupiłam garnek żeliwny pieczenie chleba przeżywa u mnie renesans. Moje chleby wyglądają teraz jak z najlepszych piekarni – są pięknie podniesione i mają chrupką skórkę z milionem bąbelków, które czynią ją chrupiącą, ale delikatną. Ich pieczenie sprawia mi ogromną przyjemność i tylko czekam, aż skończy się bochenek, aby móc robić następny. Wciąż robię chleby bez konkretnych przepisów, na oko i wyczucie, pozwalam sobie jednak na dość dużą hydrację ciasta. Chleby te są troszkę trudniejsze w obsłudze, bo ciasto jest dość mokre i wiotkie, ale efekty są spektakularne – miąższ jest mięciutki i pełen wielkich, naciągniętych dziur.

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

Do swoich chlebów najchętniej dodaję ostatnio nasiona lub kasze. Uwielbiam dodawać ugotowany na sypko, uprażony pęczak. Ostatnio robiłam też chleb z kaszą jaglaną. Tak naprawdę w chlebie możemy zamknąć co tylko chcemy, pamiętając, aby kasze naprawdę gotować na sypko lub dobrze je odcedzać. Zbyt mokre dodatki wpłyną na strukturę ciasta i mogą nas wpędzić w kłopoty. Ale dzisiaj chciałam Wam pokazać mój zdecydowanie ulubiony chleb, który pośród mięsistego miąższu skrywa aksamitne kawałki upieczonych ziemniaków. Pomysł na takie połączenie znalazłam w przepięknej chlebowej książce australijskiej Bourke Street Bakery i zakochałam się w tym chlebie od pierwszego kęsu. Tym  chlebem wielokrotnie obdarowywałam innych i zawsze wszyscy byli wniebowzięci. Bo wyobraźcie sobie, że jecie mięciutki chleb, a tu nagle czujecie rozmarynowego, upieczonego zieminaczka. Jak powiedział mój kolega, był to najbardziej dekadencki chleb jaki jadł. A mi trudno się z tym nie zgodzić :)

Ps. Za piękne pozowanie i użyczenie wizerunku dłoni dziękuję przesympatycznemu koledze Pawłowi :)

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

 Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki)

2 łyżki zakwasu pszennego

1 szklana mąki

2/3 szklanki wody

Wszystkie sładniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. Przygotuj ziemniaki:

0,5 kg ziemniaków

1 łyżka oliwy

2 łyżki posiekanego rozmarynu

1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. Przygotuj ciasto właściwe:

600 g mąki chlebowej

1 i 1/4  szklanki wody

cały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)

1 łyżka soli

upieczone ziemniaki

Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut)  lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i  3 minuty na drugiej. Dodaj wystudzone, przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta.

Miskę przykryj plastikową siatką i  odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach trzydziestominutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i przedformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprusz kulę mąką, obruć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.

Wyrośnięty bochenek  wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. PO tym czasie wyjmij go i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.

Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź.

Smacznego!

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

46 thoughts on “Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

  1. PIĘKNY!!!,ale dwa dni oczekiwania na to cudo ;)

  2. musze upiec Twój chlebek bo jeszcze nie próbowałam z ziemniakami. piękne dło…..y tzn zdjęcia. bardzo zachęcające do jedzenia ;) pozdrawiam

  3. Beautiful, beautiful bread!!!! :)

  4. A, są jednak u Ciebie komentarze! Pytanie za 100 pktów: robiłaś go z zakwasu żytniego?

    • Ptasiu, z pszennego.

      • A, bo mało precyzyjnie się wypowiedziałam :(. Widzę, że tu z pszennego, ale może kiedyś tam, kiedykolwiek, robiłaś z żytniego :).

        • dawno temu robiłam, teraz też będę, bo dobrą mąke kupiłam, ale muszę rozruszać zakwas :)

          • O! to ja chyba spróbuję :), bo właśnie dokarmiłam. Tylko nie wiem, czy upiekę po leżakowaniu nocnym uformowanego w lodówce, czy po wyrastaniu w cieple.

          • Ptasiu, nie ręczę że po zakwasie żytnim będą takie same dziury, ale kto wie :)

          • Aaaa więc: zrobiłam, ale nie jestem z siebie do końca zadowolona i muszę powtórzyć ;). Po pierwsze za krótko wyrastał (nie zostawiłam do nocnego tylko 2 h w pokojowej, no i jednak za krótko – dziurki nie takie). Po drugie nie wiem, czy kwestia mąki (pszenna typ 650, bo inne wyszły + 50g chlebowej austriackiej typu wysoka ekstrakcja), czy płynności zakwasu, ale musiałam dolać sporo wody, i chyba i tak za mało. Mimo to jest smaczny, ale wymaga replayu do pełnego docenienia zalet ;).

          • Kurcze, z tymi mąkami to jest naprawdę przedziwna sprawa, że każda chłonie po swojemu. 650 to dość blisko chlebowej, ale piorun wie jak zareaguje inna. Dobrze, że potrafisz reagować i wiesz co jest grane. Następny na pewno będzie ekstra!

  5. piekny chleb – ale taaaaaak długo trzeba go robić? przesada!!! chyba jest warty grzechu (przynajmniej po zdjęciach)
    ps. masz kilka drobnych błędów w tekscie… u mnie zawsze ten sam problem i lubię jak ktoś mi zwróci uwagę, mam nadzieję, że się nie gniewasz
    poza tym jesteśmy kucharzami, fotografami a nie polonistami :)

    • absolutnie się nie gniewam, proszę mi wytykać, może się w końcu nauczę ;) a chleb jest, oj jest grzechu warty! no i czasami trzeba trochę czasu, żeby efekty zwalały z nóg. naprawdę polecam się przemęczyć. na szczęście to tylko czas, nie wysiłek :)

  6. nie przesadzajmy z tym wytykaniem błędów i to tak oficjalnie. mnie zachwycają zdjęcia, pomysłowość i osobowość. …a kto by zwracał uwagę na takie ,przepraszam za wyrażenie, pierdoly ;) ehh

  7. ziemniaki zapiekasz i dodajesz do ciasta w całości? a jeśli kroisz to w którym momencie?

  8. Zdjęcia jak z Tartine Bread.
    Piękne :)

  9. Muszę wypróbować! Do tej pory piekłam tylko łatwy żytni chlebek! Czas na coś nowego :) dzięki za przepis :)

  10. Ten chlebek przypomina mi moje dzieciństwo. Babcia piekła chleb, który po przekrojeniu wyglądał jak ten na zdjęciach.

  11. Rano wyciągnęłam z piekarnika. Pyszny! udanego popołudnia!

  12. Marzy mi się taki chlebek…..od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna garnka żeliwnego,ale jest tego tyle na rynku,że nie wiem który wybrać.Podpowiedz Moniko proszę jakiej firmy jest Twój garnek.Skoro Twój jest już sprawdzony to kupiłabym taki sam.Pozdrowienia z Walii!

  13. Cudowny chleb i cudowne męskie dłonie:) pozdrawiam

  14. Zrobiłam ;-) Powtórzę, ale bez ziemniaków, mam nadzieję, że proporcje z tego przepisu nadadzą się do takiego chleba. I jeszcze jedno, jak uzyskać tak duże dziury w chlebie? Przepadam za takim podziurawionym. Mój był bardziej zwarty, przy zagniataniu także, byłam pewna, że na zakwasie pszennym chleby są luźniejsze (to było moje pierwsze podejście do zakwasu pszennego, od 3 lat wypiekałam – i wypiekam – na żytnim). Za mało wody?

    • Daria, możesz spróbować dać więcej wody, choć tutaj bardziej chodzi o to jak pieczesz chleb. Nagrzane żeliwo daje chlebowi dużego kopa, przez co od razu idzie w górę i stąd takie dziury. To ciasto nie jest jakoś specjalnie luźne, także w miarę wprawy można zwiększać ilość wody. Wszystko też zależy od mąki, jak bardzo chłonna jest, itp.

      • Moniko, a czy ten chleb nadaje się do mocnego „przeciągnięcia” w lodówce? Rano nie mam czasu w tygodniu, w weekendy zwykle szkoła no.. i jakbym wieczorem zagniotła, składając, itd. o 22 chleb by wylądował w lodówce (mam dość chłodno, 4-5 stopni), to można go wyciągnąć do pieczenia dopiero o 16-17 dnia następnego? Nie wiem jak się zachowa chleb, czy nie będzie już może chciał rosnąć w piekarniku.

  15. Dziekuje za przepis, mój chleb jest przepyszny i choc dziur nie ma takich jak Twój bo piekłam na blaszce to i tak jest rewelacyjny.

  16. Upiekłam i jest fantastyczny:-)

  17. Przepiękne zdjęcia i rewelacyjnie wyglądający chleb :)

  18. Witam :)
    Planuję upiec ten chleb w nadchodzący weekend. Jedyne, czego mi brakuje to doświadczenia z takimi wypiekami :D Stąd moje pytanie:
    Garnka żeliwnego jeszcze nie posiadam, ale mam kamień do pizzy. Obawiam sie jednak, że na gorącym kamieniu mogę mieć trudność z uformowaniem eleganckiego bochenka. Czy mogę na gorący kamień położyć sylikonową obręcz tortownicy i sie nią posłużyć przy kształtowaniu chleba?
    Czy w naparowanym piekarniku kamień nie pęknie?

    Pozrawiam

  19. […] pochodzi stądPieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie […]

  20. […] chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem (http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb […]

  21. […] ziemniaki z rozmarynem i chleb… W majowej piekarni AMBER pieczemy chleb zaproponowany przez MONIKĘ. To pyszny, pszenny chleb na zakwasie. Warto poświęcić trochę czasu i zrobić najpierw pszenny […]

  22. […] że nie dodałam do ciasta więcej rozmarynu (oprócz tego dodanego do  ziemniaków)  Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog „Gotuje bo lubi” […]

  23. Przygotowuje sie do zrobienia tego chleba, ale nigdy jeszcze nie robilam jeszcze zakwasu i nie wiem jak sie do tego zabrac (wydaje mi sie, ze widzialam gdzies na stronie przepis,ale nie moge teraz znalezc). Czy moge uzyc garnek gliniany zamiast zeliwnego? Czy bedzie to mialo wplyw n’a czas pieczenia i efekt finalny ? Pozdrawiam

    • Kasia, wejdź na stronę Zakwasowej Mapy Polski i poszukaj w Twojej okolicy kogoś kto ma zakwas. Ja tak otrzymałam zakwas pszenny, który dołączył do mojego żytniego i tak we dwójkę Jaś i Małgosia urzędują w mojej lodówce. Jeśli w Twojej okolicy nikt nie będzie miał zakwasu pszennego to poproś o żytni i dokarmiaj go mąką pszenną ;-)

      Moim zdaniem garnek gliniany się nie sprawdzi, bo chleb wrzucasz do nagrzanego garnka, obawiałabym się, że gliniany może pęknąć przy różnicy temperatur, ale nie musi. Ja piekę bez garnka, mam piękne dziury, a chleb jest super miękki, ale trzeba mieć bardzo dobrze wyrobione ciasto. Prosto z lodówki wyrzucam prosto na nagrzaną blachę i nacinam, chleb się nie rozlewa, bo jest schłodzony, jak się ociepli może się trochę rozlać i będziesz miała dysk.
      Owszem, garnek żeliwny daje kopa, ale mój jest za mały na ilość mąki z przepisu.

      To Twój pierwszy raz będzie?

  24. Świetny blog naprawde – duzo sie dowiedziałem

  25. This bread looks wonderful. Do you have English version?

  26. […] przyznać, że uświadomiłam to sobie właśnie dzięki tej stronie. …i tak, to właśnie z gotujebolubi pochodzi przepis na ten chleb. Co prawda nie na zakwasie pszennym, lecz żytnim. Cały czas go […]

  27. […] that I have realized that, because of this blog and yes this bread recipe comes from there, from gotujebolubi. In fact it is made on rye sourdough, instead of whole wheat. I feed it with all my heart and he […]

  28. Trochę dziwne że tak mało wody. Na tyle mąki hydracja wychodzi mi nie całe 50%. Ciasto musi wyjść bardzo zbite. Zastanawiam się jak takie ciasto rozciągać i składać w misce. Nie rwie się?
    I czy przy tak niskiej hydracji wyjdą tak duże dziury? Wydaje mi się, że do tak dużych dziur hydracja musi wynieść przynajmniej 70%.

  29. Can you differentiate us more almost this? I’d absence apt find out some additional information.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>