Chleb z pieczonym czosnkiem i serem.

W mojej manufakturze chleba rzadko co powtarza się dwa razy. Pomysły na chleby przychodzą jak kaprysy. Piekę je i pędzę do nowych zapisanych chaotycznie  na kartkach notatnika. Mam słabość do chlebów „na bogato”. Takich, które smakują. Bardziej stanowią danie główne, a nie dodatek. Takie, w których każdym kęs ma w sobie smaczną niespodziankę. Takich chlebów nie kupisz w piekarni, bo takich chlebów nie wypieka się dla innych. Musiałyby kosztować krocie. To są chleby do dopieszczania samego siebie. Kiedy na śniadanie lekko go podpiekasz i nawet jeżeli posmarujesz go powietrzem to i tak smakuje bosko.

Piekłam ostatnio chleb z duzymi kawałkami jabłek i cynamonem. Na kratce studzi się teraz chleb z pieczoną dynią. Ostatnio zrobiłam także ser z pieczonym czosnkiem i czterema serami. Ciasto podczas fermentacji pachniało tak, że chciało się je wyjadać surowe z miski.

Jak zrobić ten chleb? Do podstawowego przepisu na chleb Tartine dodaj razem z solą dwie główki upieczonego czosnku, szklankę różnych serów pokrojonych w kostkę (użyłam parmezanu, comte, dojrzałej goudy, gorgonzoli) i trochę listków oberwanych z gałązek tymianku. Delikatnie połącz wszystko z ciastem. A potem postępuj z przykazaniami autora. Pieczony czosnek zrobisz następująco: zetnij wierzch główki i włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Potem daj mu ostygnąć, gdyż wyjęty prosto z pieca ma maślaną konsystencję. Całe ząbki dodaj do ciasta. A kiedy chleb piecze się w piekarniku, to najlepiej zrób słoiczek domowego pesto. Wiadomo w jakim celu :)

One thought on “Chleb z pieczonym czosnkiem i serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>