Chleb owsiany

Skoro w osiedlowym sklepie, w którym zaopatruję się prawie codziennie pojawia się twaróg na sernik, znaczy, że święta tuż tuż. Zamiast kupować wiaderko wyślę dziś męża do pobliskiego baru mlecznego, w którym sprzedaje się ser nad serami. Zrobię z niego sernik z kratką krakowski wg przepisu Pierre Hermes’a i zwiozę do domu na święta. Upiekę także chleb. Z płatkami i ziarnami owsa.

W ostatnim czasie zaliczyłam kilka chlebowych niepowodzeń. Ciasto jakby czuło moje zniecierpliwienie, zmęczenie i to, że nie czuwam nad nim jak trzeba. Chleby od dawna robię na pamięć, z głowy. Ale mimo, że pod palcami czułam właściwą konsystencję ciasta, z piekarnika wyciągałam twardy, niewyrośnięty placek.  Na chwilę dałam więc spokój obiecując sobie, że upiekę chleb kiedy czasu wolnego nie będę musiała dzielić z innymi obowiązkami. Trochę to trwało, ale w końcu nadeszła ta chwila. Pewnej pochmurnej niedzieli, przy akompaniamencie nostalgicznej muzki Jamesa Blake’a  powstał ten oto bochenek…

 

Na wieczór przed przystąpieniem do pieczenia chleba przygotuj:

2 łyżki zakwasu

30 g mąki żytniej

120 g mąki pszennej (typ 550)

150 g wody

3/4 szklanki górskich płatków owsianych

3/4 szklanki nasion owsa


W naczyniu zmieszaj zakwas z wodą i obydwiema mąkami. Owiń naczynie folią spożywczą i postaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 12 godzin. Do szklanki wsyp ziarna owsa. Zalej je wrzątkiem, centymetr ponad wysokość ziaren. Szklankę owiń folią spożywczą. To samo zrób z płatkami owsianymi. Pozostaw na noc. Nazajutrz:

 

cały zaczyn z dnia poprzedniego

800 g mąki

450 ml wody

1,5 łyżki suszonych drożdży

2 łyżki soli

1 łyżka miodu

namoczone ziarna i płatki owsiane

 

Ziarna i płatki owsiane odsącz na sitku przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta.

Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, w której rozpuściłeś łyżkę miodu. Dobrze wszystko wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie dodaj drożdże, sól i wyrabiaj ciasto mikserem przez 4 – 5 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodaj ziarna i płatki owsiane. Pomiksuj raz jeszcze tylko do momentu, aż całkowicie znikną w cieście.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny. W międzyczasie złóż je trzykrotnie w odstępach 45 – 45 – 30 minut. Przefermentowane ciasto podziel na dwie części lub uformuj jeden bochenek. Przełóż do dobrze umączonego koszyka i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia objętości. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 – 40 minut. Pozostaw na kratce do ostygnięcia. A potem zajadaj do woli. W końcu owies to samo zdrowie! Smacznego!

 

 


 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>