„Chleb” 5 kasz. Bez mąki.

Pamiętacie niezwykły chleb bez mąki, na który przepis niedawno zamieściłam na blogu? No to mam dla Was coś jeszcze fajniejszego, a już na pewno milion razy zdrowszego:”chleb” 5 kasz.

Tak sobie kombinowałam, że skoro błonnik z babki płesznika stanowi rodzaj pewnego rodzaju naturalnego cementu, to czemu nie spróbować by skleić nim kasz, które z pewnością będą zdrowszym i bardziej lekkostrawnym rozwiązaniem niż chleb napakowany orzechami i pestkami. Na szczęście nie musiałam zbyt długo próbować, bo chleb wyszedł mi za pierwszym razem. Co mogę o nim powiedzieć?

Jest pyszny. Zaskakujące, że nie wyszedł gliniasty. Ma nawet chrupiącą skórkę ;) Kasze o zróżnicowanych smakach bardzo fajnie podkreśliły oleje z dyni i orzechów arachidowych (spokojnie, można użyć zwykłej oliwy). Chleb dobrze się kroi pod warunkiem, że pozwolicie dobrze mu ostygnąć. Do jego wykonania użyłam pęczaku, gryczanej, bulguru, quinoa i pełnoziarnistego kuskusu. Ale tak naprawdę możecie użyć jakich kasz chcecie, pamiętając tylko o zachowaniu proporcji. Jedyną pracochłonną rzeczą przy wykonaniu tego „chleba” jest ugotowanie na sypko każdej z kaszy osobna. Na szczęście porcje nie są duże i odejmie to nam nie więcej niż 1,5 godziny z życia. Ale czym jest ten czas, skoro każda kromka otrzymanego chleba wydłuży je nam przynajmniej o 3 godziny. A z chleba otrzymamy ich co najmniej 10. Więc na plusie jesteśmy dość znacznie :)

1/2 szklanki kaszy gryczanej

1/2 szklanki pęczaku

1/2 szklanki bulguru

1/3 szklanki kuskusu

1/4 szklanki quinoa

1/5 szklanki płatków owsianych

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżka miodu

7 kopiastych łyżek łusek babki płesznika (psyllium)

2 szklanki wody

Wszystkie kasze ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją producenta. Ja kaszę zalewam dwa raz większą ilością wody, wstawiam na ogień, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień o połowę, a następnie wolno gotuję do momentu, w którym kasza wchłonie całą wodę. Następnie ściągam kaszę z ognia, przykrywam pokrywką i trzymam tak 10 minut. W tym przypadku nie solę wody do gotowania kaszy.

Ugotowane kasze wsyp do dużej miski, dodaj płatki owsiane oraz psyllium. Wlej oliwę, dodaj sól. Miód rozmieszaj z wodą i wlej do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do keksówki (mi wystarczyło na formę o boku 22x10cm, zotały jeszcze trzy miski). Kaszę dobrze ugniataj, najlepiej warstwowo uppewniając się, że masa wypełnia równomiernie blaszkę. Tak przygotowany chleb odstaw na kilka godzin (a przynajmniej dwie), aby błonnik mógł zaabsorbować wodę. Chleb piecz przez 40 minut w 180 stopniach, następnie wyjmij go z formy, obróć na drugą stronę i dopiekaj przez 20 minut. Będzie miał trochę inny kolor niż ten z orzechami, to pewnie przez mniejszy dodatek miodu.

Gotowy zanim pokroisz, dobrze wystudź. A potem nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć smacznego i na zdrowie! :)

 

 

 

8 thoughts on “„Chleb” 5 kasz. Bez mąki.

  1. jestem zachwycona tym chlebkiem i koniecznie muszę taki upiec! pozdrawiam!

  2. Dzien dobry, ten chlebek wyglada wspaniale, dzisiaj go wyprobuje. Mam tylko jedno pytanie: na ostatnim zdjeciu jest czerwona kapusta na chlebie. Czy moglabys mine pokierowac do przepisu na nia? Wyglada bardzo smakowicie. Pozdrawiam

  3. Mam pytanie, kupilam opakowanie PROSZKU psyllium idalam nieszczesne 7 lyzek mimo, ze na opakowaniu jest napisane 1-1,5 lyzki na pol litra wdody. Czy luzki czyms sie roznia od sproszkowanego psyllium?

  4. Czym można zastąpić łuski płesznika?

  5. Chleb siedzi już drugą godzinę w piekarniku i nadal jest miękki :(

    • Wyszedł fatalnie. Jak pisałam 2 godz, 20 min w piekarniku. Płaski, rozlatujący się. Przypuszczam, że za dużo płynu. Następnym razem (o ile taki będzie…) kuskusa nie ugotuję, tylko wrzucę na surowo i niech pije, albo zmniejszę ilość wody przynajmniej o pół szklanki. Szkoda, bo bardzo się na niego napaliłam…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>