Chile to wino, ale nie tylko. Konkurs.

Z czym kojarzy się wam Chile? Mi oczywiście z przepysznymi winami. Ale okazuje się, że Chile ma do zaproponowania dużo więcej niż tylko to. Kuchnia chilijska oparta jest głównie na produktach pochodzących z morza oraz świeżych warzywach i owocach, które doskonale odnajdują się w klimacie podzwrotnikowym. Obecne są w niej wpływy hiszpańskie i francuskie, które na przestrzeni wieków znacznie wzbogaciły dietę tubylczych Indian na którą składały się głównie kukurydza, ziemniaki i fasola.

O Chile wspominam dla tego, bo moja koleżanka przekazała mi ciekawe wydawnictwo, które na celu ma promocję dość nieznanej kuchni chilijskiej. Na ponad stu stronach znajdziemy potrawy  skomponowane przez najlepszych chilijskich szefów kuchni podzielone na przystawki, dania główne i desery. Są to dania wykwintne i raczej ciężkie do odtworzenia w domu, ale z pewnością bardzo inspirujące i otwierające oczy na ciekawe połączenia smaków. Oprócz części z przepisami jest także całkiem sporo informacji o kuchni chilijskiej i produkcji wina, którego produkcja cieszy się ponad 400 letnią tradycją. A propo chilijskiego wina – z nim zapoznać się dużo prościej. Polecam Wam hity zeszłorocznej imprezy promującej Chile, na pamiątkę której powstałą książka o której napisałam. Jeżeli będziecie w sklepie z winami i będziecie mieli ochotę na coś z Chile, to szukajcie na półkach merlota Ancura, który został oceniony jako najlepsze wino niskobudżetowe (ok. 24 zł za butelkę). Jeżeli macie ochotę na coś z wyższej półki to poszukajcie Estampa Reserve Syrah Viognier , Pérez Cruz, lub serii win Matetic lub Estampa. 

Tą książką chętnie poczęstuję trzy osoby, które w komentarzu dadzą znać, że chętnie weszłyby w jej posiadanie. Wyniki losowania ogłoszę we wtorek. No to kto się chce bliżej zapoznać z kuchnią chilijską? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>