Chałka pełnoziarnista z sezamem

_MG_7436

Moja chlebowa obsesja doprowadziła do tego, że kupiłam sobie domowy młyn. Dorodny, stalowy grainmaker o intensywnym czerwonym kolorze. Jest to młyn ręczny, więc aby zmielić pół kilo mąki, trzeba się naprawdę nieźle napocić. Ale w ogóle mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Od zawsze powiadam, że trzy krople potu na czole kucharki to ten sekretny składnik, który nadaje potrawie magicznego smaku. A świadomość, że zrobiliśmy wszystko od podstaw jest najlepszym uczuciem świata. 

Mąka którą kupujemy przeważnie leży na sklepowych półkach bardzo długo. Wystarczająco długo aby ulotnił się z niej cały aromat. Mąka prosto z młyna to zupełnie co innego. Pełna aromatu, bardzo drobno zmielona o jedwabistej niemal fakturze, która przełoży się potem na miękki miąższ chleba czy innych wypieków. Fakt, że młyn jest napędzany ręcznie sprawia, że ziarna nie nagrzewają się w trakcie mielenia, wiec wszystkie dobroczynne składniki zostają w mące. Same plusy, choć powtórzę – nie jest to zadanie łatwe.

Odkąd mam swój młyn w mojej kuchni gości więcej pełnoziarnistych wypieków. W mojej zamrażarce leżakują przeróżne ziarna – pszenica, żyto, orkisz czy mniej popularne odmiany pszenicy jak khorasan czy emmer. Mąki z pełnego przemiału odkrywane są obecnie na nowo przez piekarzy, którzy starają się ujarzmić całe ziarna w wypiekach, aby dostarczały nam wartości odżywczych, zadawały nowego smaku wypiekom a jednocześnie posiadały charakterystykę i lekkość wypieków z mąki białej. Ponownie przeglądam więc swoje książki piekarskie pod kątem wypieków pełnoziarnistych i testuję te z nich, które najbardziej wpadną mi w oko. 

Przepis na chałkę z dodatkiem mąki pełnoziarnistej pochodzi z książki „Sekrety żydowskiego piekarza”, której wersję elektroniczną możecie znaleźć pod tym adresem. Tradycyjne wypieki żydowskie to coś, co ostatnio bardzo mnie interesuje, zamierzam więc przetestować wiele z nich. W każdy piątek w Marli pleciemy piękne chałki i jest to mój ulubiony fragment dnia. To, jak to robimy możecie obejrzeć na tym filmiku. Dwa długie wałeczki ciasta to póki co mój sposób na zaplatanie chałki, ale wkrótce zamierzam się przymierzyć do chałki z sześciu sznurków oraz piętrowej.

Chałka to wyjątkowy wypiek. Nie tylko cieszący oko, ale i niesamowicie smaczny. Wersja z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren sezamu, a także miodu o zdecydowanym smaku zaskoczy was swoja intensywnością. Z podanej wersji wyjdą Wam dwie duże chałki. Jedną zjedzcie na świeżo, drugą pokrójcie w plastry i schowajcie do zamrażarki. Nie ma lepszego chleba na niedzielne francuskie tosty, niż czerstwa chałka właśnie. 

_MG_7441


Chałka pełnoziarnista (2 sztuki)

1 szklana letniej wody (szklanka 250 ml)

1.5 łyżeczki drożdży instant

1 jajko + 2 żółtka

1/4 szklanki oleju roślinnego

1/4 szklanki miodu (użyłam gryczanego)

1/4 szklanki cukru

 1,5 szklanki mąki pszennej razowej

2,5 szklanki mąki chlebowej (typ 750)

1 łyżka soli

1 jajko + 1 łyżka wody + szczypta soli (do posmarowania chałki)

ziarna sezamu (do posypania chałki)

Do miski wlej wodę i wsyp drożdże, daj im przez chwilę nasiąknąć wodą. Dodaj mąkę, miód, cukier, sól i lekko rozkłócone jajka. Wymieszaj je z mąką i zacznij wyrabiać ciasto czy to ręcznie, czy przy pomocy miksera. Kiedy ciasto stanie się gładkie, dodaj do niego olej i kontynuuj wyrabianie. Dodanie tłuszczu do ciasta o wyrobionej strukturze znacznie skróci nam czas jego wyrabiania. Kontynuuj zagniatanie ciasta przez kilka dobrych minut  do momentu, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Uformuj je w kulę, a następnie przełóż do naoliwionej miski. Przykryj miskę wilgotną ściereczką lub plastikową torbą i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto potroi swoją objętość, co powinno zająć około 40 – 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i spłaszcz je przy pomocy rąk, aby uwolnić nadmiar gazów. Podziel ciasto na cztery części (lub 6 jeśli chcesz zapleść klasyczny warkocz z trzech sznurków ciasta).  Każdą z nich uformuj w kulę. Ułóż je w niedużych odstępach na lekko oprószonym mąką blacie, przykryj ściereczką aby nie wyschło i pozostaw na około 30 minut, aby ciasto mogło się zrelaksować. Następnie z każdej kuli uformuj długi wałek i zapleć chałkę. 

Zaplecione chałki ułóż w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj chałkę jajkiem zmieszanym z wodą i szczyptą soli. Umieść w ciepłym miejscu do momentu, aż chałka podwoi swoją objętość, co ponownie zajmie około 40 – 60 minut.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Przed pieczeniem ponownie posmaruj chałkę rozkłóconym jajkiem. Staraj się być delikatnym, ale również dotrzeć do zakamarków chałki, aby po upieczeniu była błyszcząca na całej powierzchni. Posyp chałkę ziarnami sezamu. Włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor przez 30 – 35 minut. Dobrze jest obrócić chałkę w połowie pieczenia, aby zezłociła się równomiernie z każdej strony. Po upieczeniu dobrze wystudź. Chałka smakuje najlepiej w dniu wypieku, ale potem bardzo dobrze się trzyma, nawet przez tydzień. Kiedy nieco sczerstwieje, namocz ją w jajku roztrzepanym z odrobiną mleka i usmaż na maśle. Najlepsze tosty francuskie świata. 

Smacznego!

_MG_7450

 _MG_7469-2

 

 

 

7 thoughts on “Chałka pełnoziarnista z sezamem

  1. Achh Monia, z Ciebie taki pro, że aż serce się raduje jak czytam co piszesz!

  2. ależ inspirujesz!
    Chałka, powiadasz? Nie wiem, czy tak ładnie zaplotę, ale spróbuję!

    :)

  3. Ooo, to w sam raz na World Bread Day! Mam pustkę, co upiec i czy w ogóle zdążę :/

  4. Ostatnio w ferworze drożdżowych wypieków pokusiłam się na bułeczki z kruszonką. Drożdży jeszcze zostało, więc teraz chyba czas na klasyczną chałkę w niecodziennym, pełnoziarnisto-sezamowym wydaniu ;)

  5. Za każdym razem jak patrzę na to zdjęcie obiecuję sobie, że upiekę w najbliższy wolny dzień :) rewelacyjnie wygląda :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>