Cebularze

Zawsze kiedy jadę do domu to wiem, że mama mi je kupi. Będą czekały na mnie w chlebaku, a ja zjem je rano na śniadanie. Jeżeli będą świeże, zjem je bez niczego. Rozedrę na pół, wyjem środek z cebulką, brzegi zostawię tak jak to się robi z pizzą na amerykańskich filmach. Jeżeli będą mniej świeże, przekroję wzdłuż, lekko posmaruję masłem, w środek włożę pomidora i kawałek szynki.

Cebularze to zaraz obok piroga biłgorajskiego flagowy wypiek Zamojszczyzny. To silnie uzależniające placki ze skromnego ciasta drożdżowego udekorowane obgotowaną cebulą, przemieszaną z makiem. Są ludzie, którzy ich nie cierpią. Są ludzie, którzy kupują ich pół skrzynki i zabierają jako pamiątkę z podróży na Roztocze.

Kasiu, dziękuję za nadesłanie przepisu ;)

Zacznij od przygotowania farszu:

3 średnie cebule

4 łyżki maku

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Obgotuj przez 2 minuty we wrzącej wodze i odcedź. Dodaj sól, olej i mak. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż do słoika, szczelnie zamknij. Pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia przygotuj ciasto:

500 g mąki pszennej luksusowej

1,5 łyżeczki drożdży instant

1 szklanka mleka

50 g masła

1 jajko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszaj z drożdżami instant. Na średnim ogniu rozpuść masło, zdejmij z ognia. Wlej mleko i wymieszaj je z masłem, aby się nieco ociepliło. Wlej je do mąki. Dodaj jajko, sól i cukier. Wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Odgazuj.

Aby uformować masz dwie możliwości – możesz ciasto podzielić na 12  – 14 części, uformować je w kulki i pozostawić na 15 minut. Następnie każą z nich rozwałkować na mały placuszek. Ewentualnie możesz rozwałkować ciasto na grubość ok 1 centymetra i wycinać jednakowe okręgi wykrawaczką do ciastek XL. Albo czymś innym. Na środku każdego placuszka ułóż łyżkę zmacerowanej cebuli. Pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor, przez ok. 20 – 25 minut. Najlepiej smakują kiedy cebulka nie zdąży jeszcze zupełnie ostygnąć. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>